‘Anxious’: 1ste solotentoonstelling Razia Barsatie

IFRazia Barsatie (Paramaribo, 1982 ) is een volleerd kunstenaar. Ze studeerde in 2008 af aan de Nola Hatterman Art Academy, NHAA. Vervolgens rondde ze in 2012 de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, studierichting ‘Video art”,  af. Ze kwam op deze opleiding nadat ze in 2008 vanuit de samenwerking tussen NHAA en de Rietveld Academie, geselecteerd was als beursstudent.  Anxious is de eerste solotentoonstelling van de 31-jarige beeldend kunstenaar. “Ik ben heel lang student geweest en heb altijd meegedaan aan groepsexposities.” Dat ze nu pas toe is aan haar eerste solo, geeft ook Barsatie’s karakter weer. Ze werkt graag samen met anderen én voor anderen. Ooit begon Barsatie als kleuterleidster, maar het tekenen en het creatief bezig zijn trok haar uiteindelijk toch meer aan.  Aanvankelijk gebruikte Barsatie het Hindoestaanse gezin met zijn unieke normen, waarden, tradities en gebruiken als leidraad binnen haar werk. Inmiddels is de conceptueel beeldend kunstenaar geëvolueerd naar het vertalen van universele fenomenen in haar werk.  Tijdens Anxious, dat in het Nederlands zoveel betekent als angstvallig,  zal geen schilderij te zien zijn. Barsatie maakte voor deze expo een vijftal digitale kunstanimatiefilms met de zogeheten stop motion techniek. Van elk beeld werd op de computer een digitale foto gemaakt. Precisiewerk. Enkele van de digitale video kunstanimatiefilms beelden gezinssituaties uit. Het maatschappelijk fenomeen angst, bracht Barsatie terug naar het gezin. Het thema waarmee ze ooit begon als kunstenaar. Naast de films, vervaardigde Barsatie de installatie ‘Trapped’ , waarmee ze uitbeeldt hoe de mens zichzelf in zijn of haar eigen angst gevangen kan houden. De tralies waaruit ‘Trapped’ is vervaardigd, symboliseren het angstvallig geheim houden van deze angst. “De tralies in ons leven verhinderen dat onze angst naar buiten komt”, legt Barsatie uit.  De expo Anxious is van donderdag 21 tot zondag 24 maart in de Nola Hatterman Art Academy.
 

error: Kopiëren mag niet!