Ex-hoofd Arbeidsinspectie krijgt dubbele ontheffing

ifDe koude oorlog tussen minister Michael Miskin van ATM en het ontheven Hoofd van de Arbeidsinspectie, mr. Samie Ramjiawan, heeft een climax bereikt. Zaterdag ontving het ex-hoofd een brief van minister Miskin waaruit blijkt dat Ramjiawan per 1 maart 2013 is ontheven als lid van het Arbeidsadviescollege (AAC). Per zelfde datum is Glenn Swamipersad toegevoegd aan het AAC. Laatstgenoemde is benoemd door de minister als waarnemend inspecteur generaal van de Arbeidsinspectie. In gesprek met Dagblad Suriname legde Ramjiawan uit dat de beschikking van Miskin berust op veel juridische omissies. Volgens Ramjiawan heeft de minister doelbewust een verkeerd besluit genomen. Miskin, Swamipersad en Hooghart zijn exponenten van de CLO. Ramjiawan heeft in het verleden vaak gesteld naar de kantonrechter te zullen stappen, maar het bleef bij loze woorden. Zijn rechtspositie was niet in orde. ‘Recentelijk heeft minister Miskin onwaarheden verteld in het programma Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal.’ Ramjiawan zegt opgebeld te zijn door een luisteraar ‘om zelf te luisteren wat voor leugens de minister’ over hem bezigde. Terstond reageerde hij na het interview van de minister om zijn versie van zijn ontheffing te geven. ‘Alsof dat niet genoeg is, word ik geconfronteerd met een tweede ontheffing.’
‘De minister treedt geheel buiten zijn bevoegdheid. Nergens in het Decreet Arbeidsadviescollege komt er een wettelijke bepaling voor die de minister de bevoegdheid geeft om mij te ontheffen. De minister mag ontslaan op limitatieve gronden. Bij de invulling van de opengevallen plaats, dient er binnen 30 dagen bepaald te worden wie in de plaats komt. Ook daar heeft de minister geblunderd. De opengevallen plaats wordt ingenomen door een plaatsvervangend lid en niet door iemand die een waarnemingspositie vervult. De beschikking rammelt van alle kanten. Het zit vol juridische complicaties en hoort in een prullenbak thuis. Ik schaam me diep voor de minister die hiermee demonstreert niet over de nodige kwaliteiten te beschikken om het ministerie te leiden’, zegt Ramjiawan.
‘De minister krijgt op advies van mijn advocaat een aanmaningsschrijven’, zegt de ontheven Arbeidsinspectiebaas. ‘De vraag rijst in hoeverre de minister zijn eigen braaksel zal slikken. Gebeurt dat niet, dan zal de rechter in kort geding worden geaddiëerd’, garandeert Ramjiawan. ‘Met het vonnis zal de positie van de minister wankelen.’
‘De benoeming van Swamipersad tot waarnemend hoofd zal ook worden onderzocht. Die benoeming is in strijd met de ambtelijke procedures en het Decreet Arbeidsinspectie.’
Donderdag vergadert het AAC wederom. Ramjiawan zegt dat hij erbij zal zijn. Wie toegelaten wordt tot die vergadering weet hij niet. Voorzitter Clayton Wallerlei zal een oordeel moeten vellen. Valt dit oordeel in het nadeel van Ramjiawan, ‘dan zal de oorlog meteen oplaaien’. ‘Nu steven ik af op een overwinning, want ik heb veel meer pijlen op mijn boog dan vorig jaar. Er zal niets aan het toeval worden overgelaten bij de rechter in kort geding.’

error: Kopiëren mag niet!