Stukadoro

Stukadoro is de organisatie die zich bezig houdt met het trainen en voorbereiden van Surinaamse studenten in hun transitie van de middelbare school naar het hoger onderwijs in zowel Suriname maar ook ver daar buiten. Daarnaast wil deze organisatie zich richten op het re-integreren van Surinaamse studenten die een opleiding in het buitenland hebben gevolgd, in de Surinaamse maatschappij.
Het is belangrijk om studenten perspectief te bieden op de mogelijkheden die zij hebben in Suriname na hun studie. Zo kan er gericht een studiekeus gemaakt worden in het belang van de student, maar ook in het belang van Suriname. Als je er vanaf het begin bij bent, kan je de student beter sturen en monitoren. Er wordt een binding met de student gecreëerd zodra zij met hun studiekeuzeproces beginnen. Tijdens dit proces wordt er door de Stukadoro trainingen gegeven die zich richten op motivatie en studiekeus.
Er worden aparte trainingen gegeven voor de groep studenten die naar het buitenland gaan voor studie. Elk jaar komen er ongeveer 200 studenten naar Nederland voor een vervolgopleiding. Deze groep wordt voorbereid op hun komst naar Nederland, zodat zij goed kunnen starten en onnodige problemen voorkomen worden. In Nederland worden deze studenten gemonitoord en houdt Stukadoro een database bij met de gegevens van de Surinaamse studenten in Nederland. Zo wordt er inzicht gecreëerd in het Surinaams kader dat zich in Nederland ontwikkelt.
De kracht van Stukadoro is haar netwerk onder de Surinaamse studenten gecombineerd met het netwerk van de middelbare scholen in Suriname en de hogescholen in Nederland. Stukadoro heeft een samenwerking met de grote universiteiten en hogescholen in Nederland.
Stukadoro wil uitbreiden en meer doen met de vraag: “Hoe krijg je de Surinaamse student in het buitenland terug naar Suriname?”. We leven onder de Surinaamse studenten in Nederland en merken dat de behoefte groot is om terug te keren naar Suriname. Helaas is de drempel nog hoog waardoor mensen de kansen niet te zien krijgen. Studenten hebben geen inzicht in de mogelijkheden die zij daar hebben en weten niet welke stappen zij zouden moeten ondernemen om te re-integreren. Stukadoro is er vanaf het begin bij en is een handvat voor studenten in Nederland. Stukadoro is erbij als de student de stap maakt naar het buitenland en Stukadoro wil erbij zijn als de student de stap wil maken om terug te keren. Vanwege de binding die de organisatie heeft met de student willen we de kloof tussen de student in het buitenland en Suriname verkleinen.
 
Stukadoro wil uitgroeien tot de instantie die zich bezig houdt met de training, voorbereiding en begeleiding van Surinaamse studenten in het hoger onderwijs in zowel Suriname alsook in het buitenland. Door er vanaf het begin bij te zijn en trainingen te geven, willen we de student als het ware klaarstomen voor de Surinaamse maatschappij.
Dit kunnen we niet alleen realiseren en daarom zoekt Stukadoro een samenwerking met de Surinaamse overheid. Stukadoro kan van meerwaarde zijn voor Suriname als het gaat om het terughalen van kader in het buitenland. Wij geloven erin dat als de student ondersteund wordt in het proces naar het buitenland, je als overheid maar eigenlijk als natie een relatie met ze aangaat waarmee de drempel tot terugkeer aanzienlijk kan worden verkleind.
 
Ananta Khemradj & Joshua Bendter

error: Kopiëren mag niet!