Bouterse bewijst laatste eer aan Chavez persoonlijk

President Desi Bouterse is vanochtend vroeg vertrokken naar Venezuela om persoonlijk afscheid te nemen van het overleden staatshoofd van dat land, Hugo Chavez. Tijdens een persconferentie gisteren was ons staatshoofd vol lof over Chavez. Zo vertelde hij welke rol Chavez heeft gespeeld in eigen land en in de regio. Chavez zou onder andere de armoedegrens in eigen land van 70% hebben teruggebracht tot 26%. Ook zou hij veel aandacht besteed hebben aan huisvesting, waarbij 400.000 huizen zijn gebouwd. Het overleden staatshoofd zette zich verder in voor het onderwijs, volksgezondheid, landhervormingen en productieverhoging. Chavez heeft vicepresident Nicolas Maduro aangewezen als zijn opvolger. ‘Wij gaan een grote volksvriend, een groot leider missen’, aldus Bouterse. Zowel Bouterse als de vicepresident Robert Ameerali is uitlandig. Bouterse keert gelijk na de uitvaart van Chavez terug naar eigen land, terwijl Ameerali pas volgende week terug komt van Turkije.
Volgens persbureau AP zou Chavez erg hebben geleden en wilde hij niet sterven. Dat heeft generaal José Ornella, hoofd van de presidentiële garde, tegen persbureau AP gezegd. ‘Hij kon niet meer praten, maar hij zei het met zijn lippen: ‘ik wil niet sterven. Laat mij niet sterven’, want hij hield van zijn land, hij offerde zich op voor zijn land.’ Ornella zei dat hij de laatste twee jaar, waaronder de laatste momenten, met Chávez heeft doorgebracht. Ornella sprak, buiten de militaire academie waar Chávez’ lichaam ligt. Hij zei dat de kanker in een vergevorderd stadium was toen Chávez overleed, maar wilde geen details geven. Ornella antwoordde niet op de vraag of de kanker was uitgezaaid naar de longen. De generaal zei niet precies te weten aan wat voor soort kanker Chávez leed, maar ‘hij leed erg’.
Volgens de generaal wist Chávez toen hij het volk op 8 december, drie dagen voor zijn laatste operatie, toesprak dat er ‘heel weinig hoop was dat hij die operatie zou overleven’. Ornella herhaalde de zorgen van vicepresident Nicolas Maduro dat er iets verdachts is aan de kanker van Chávez. ‘Ik denk dat ze over 50 jaar het document vrijgeven en dat dan blijkt dat de vijand er de hand in heeft gehad.’ De generaal zei niet wie die vijand zou kunnen zijn, maar Maduro suggereerde dinsdag dat de Verenigde Staten erbij betrokken zouden zijn. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde die aantijgingen absurd.

error: Kopiëren mag niet!