Landbouwers in Commewijne bundelen zich tot vereniging

Verschillende landbouwers uit Alkmaar, Slootwijk en omgeving hebben zich gebundeld tot een vereniging om te werken naar een betere productie in deze sector. De vereniging heet ‘Landbouwers Collectief Alkmaar Slootwijk en omgeving (Lacaso)’ en staat onder begeleiding van ondernemer Dhiraj Soekhai. Aangezien Commewijne voor een groot deel bijdraagt aan de groenteteelt in Suriname en vooral Alkmaar voor 90% een bijdrage levert in deze sector, vond Soekhai het tijd worden voor een vereniging, zodat de problemen in deze sector bespreekbaar worden gemaakt, waarna naar een oplossing kan worden gezocht. ‘Een groot deel van de groenten die Suriname consumeert, komt onder andere uit Commewijne en dan is het wel vreemd dat er nog geen boerenorganisatie is die deze boeren bij elkaar brengt en hun stimuleert en begeleidt. Ze hebben een gemeenschappelijke bedrijfsvoering.’
‘De landbouwers zijn ook ondernemers en telen een gemeenschappelijk product. Daarom is het een noodzaak om te bundelen, zodat problemen in deze sector kenbaar worden gemaakt. De vereniging zelf bestaat niet alleen uit landbouwers, maar ook ondernemers uit ander branches, zoals de ICT-branche. De bedoeling is dat al deze ondernemers dan brainstormen en met een plan komen om de landbouwsector tot ontwikkeling te brengen’, zegt Soekhai in gesprek met Dagblad Suriname. Hijzelf komt uit de ICT-branche en heeft de taak op zich genomen om begeleidend op te treden naar de landbouwers toe. Soekhai ziet Suriname wel een voedselschuur worden, echter moeten de interne problemen waarmee de landbouwers te maken hebben eerst opgelost worden.
‘Willen we uitgroeien naar een voedselschuur dan is het belangrijk dat zaken intern opgelost worden. Momenteel zitten we bijvoorbeeld met het probleem dat landbouwers dezelfde gewassen telen, waardoor er op een gegeven moment een overschot ontstaat. Dit, omdat ze deze producten niet kwijt kunnen raken, waardoor alle effort verloren gaat. Wil je tot een betere productie gaan, dan moet je ook eerst onderzoeken hoeveel groente Suriname allemaal nodig heeft. Aan de hand van de statistieken bepaal je je plannen. Hierdoor is de productie veel beter afgestemd op de vraag van groente en kan de boer volop profiteren van de productie. Hij kan dan ook nog gaan investeren in de sector’, aldus Soekhai. Hij zegt dat momenteel de meeste landbouwers als parttimers in de sector zitten en ernaar gewerkt moet worden ze tot fulltimers te maken, zodat ze ook anderen kunnen helpen met een baan. ‘Omdat het heel slecht gaat met de sector zie je dat de meeste landbouwers vlak voor de verkiezingen daarom ook nog rennen achter een overheidsbaan. Als je investeert in deze sector dan houd dit fenomeen op’, zegt Soekhai. Hij zegt dat de vereniging keihard werkt naar een beter bestaan voor de landbouwers, echter moet de overheid niet achterblijven en ook de handen uit de mouwen steken.

error: Kopiëren mag niet!