Minister Hok: “Suriname is klaar voor meer internationale partners”

03 Volle zaal bij de Suriname presentatie over investeringsmogelijkhedenSuriname heeft zich op de grootste mijnbouw congres wereldwijd, in Toronto, Canada, gepresenteerd als land van mogelijkheden. Op zondag 3 maart stond de middag en avond in het teken van het presenteren van investeringsmogelijkheden in Suriname. Minister Hok was gastheer van het speciale sideevent en gaf een presentatie over de mogelijkheden die Suriname te bieden had. “In a world full of instability, Suriname seemsan oasis”. De minister gaf een uiteenzetting over Suriname, in cijfers en met vooruitzichten voor de belangrijkste sectoren van het land. Minister Hok ging onder andere dieper in op de twee nieuwe mijnbouwovereenkomsten die momenteel naar het parlement zijn gestuurd. Een nieuwe geologische kaart, die zal bijdragen aan het inzichtelijk maken van overige investeringsmogelijkheden in de mineralensector. De meest recente activiteiten van de regering, zoals het toewijzen van mijnbouwgebieden voor kleinschalige mijnbouwers en de opzet van de School of Mining werden toegelicht voor het publiek.
Naast deze specifieke mijnbouwontwikkelingen zullen er ook investeringen gedaan moeten worden in de energiesector om investeerders te verzekeren dat zij hun operaties kunnen blijven uitvoeren, aldus de minister. “In Suriname we believeeveryagreementbetween the government and private companiesneed to be a win-winsituation, this is the best guaranteefor a sustainablerelation. We are notjustlookingforinvestorsbut we are lookingfordevelopment partners. We are readyforit, I hope you are.”Zo luidde de uitnodiging van de minister aan vertegenwoordigers van internationale mijnbouwbedrijven die aanwezig waren in een volle zaal. De ChiefEconomicAdvisor van de Centrale Bank van Suriname, Dr. Bernhard Fritz-Krockow, ondersteunde deze uitnodiging van de minister met cijfers van de Surinaamse economie. De wil om de economie verder te diversifiëren, het veilig stellen van toekomstige ontwikkeling, door de instelling van het Spaar- en Stabilisatie Fonds, en het zo optimaal mogelijk ondersteunen van internationale investeerders waren de belangrijkste boodschappen voor de mogelijke investeerders in de zaal.
De Canadese ambassadeur voor Suriname, Dhr. David Devine, gaf een introductie over Suriname en de succesvolle operaties die Canadese bedrijven in Suriname hebben opgericht. Iamgold en de RBC Bank waren de aansprekende voorbeelden. De boodschap van Suriname werd verder versterkt door succesverhalen van multinationals die al in Suriname investeren en de Suriname dag mede mogelijk hebben gemaakt, waaronder Iamgold (Canada), Reunion Gold Corporation (Canada), Canasur Gold Ltd. (Canada) en Hunter BayMinerals (Australie). Deze bedrijven opereren met name in gebieden waarbij kleinschalige mijnbouwers al naar alluviaal goud hebben gemijnd. Deze gemijnde gebieden worden nu door medium-scale bedrijven optimaal ingezet door te zoeken naar dieper gelegen goudvoorraden. De presentatoren van deze bedrijven gaven aan dat Suriname een ideale investering is vanwege de goede samenwerking met de overheid en de geprognosticeerde voorraden in natuurlijke hulpbronnen.

error: Kopiëren mag niet!