Journalisten krijgen mediatraining van CBvS

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is vandaag gestart met een ‘Media Training Course on Economic Reporting’ voor journalisten van verschillende mediahuizen. Bijna alle mediahuizen die aan nieuwsvergaring doen, hebben zich laten vertegenwoordigen door 1 of 2 journalisten. De journalisten werden onder andere geïnformeerd over de macro-economische rol van de CBvS in het hele economisch gebeuren van Suriname. ‘Als bank zijn we al een tijdje bezig met het informeren, scholen en bijschaven van de bevolking en we vinden het ook nodig bezig te zijn met de journalisten. Het verzoek voor de training is trouwens ook vanuit de media gekomen. De journalisten hebben zelf gevraagd naar deze training’, zegt de publiciteitsman van de bank, Dennis Samson. ‘Doordat de laatste tijd veel wetten zijn aangenomen en aangepast, was de vraag van journalisten om uitleg groot. Twee jaren terug heeft de bank reeds een soortgelijke training gegeven aan journalisten. Dit jaar is echter gekozen de training ook nog een internationaal karakter te geven’, zegt Samson verder.
‘Er zijn veel rapporten van ratings bureaus en journalisten vroegen al deze rapporten uit te leggen. We hebben toen IMF bereid gevonden om ook het gedeelte van de economische vooruitzichten van Suriname en het Caribisch gebied te belichten’, zegt Samson. Hij zegt dat de cursus uiteindelijk als doel heeft dat de financiële verslaggeving verbeterd wordt.
‘Het is van belang dat de pers de begrippen in de Surinaamse economie goed kent’, zegt één van de inleiders van de training Ingebor Geduld in een interview. De cursus moet volgens haar ernaar toe leiden dat de economische begrippen die nu actueel zijn, veel duidelijker naar buiten worden gebracht door de media. Geduld zegt dat de financiële verslaggeving over het algemeen goed wordt gedaan door de pers, maar er is volgens haar ruimte voor verbetering. ‘We merken dat niet alle begrippen helemaal duidelijk naar buiten worden gebracht, waardoor er verkeerde interpretaties worden gegeven aan berichtgeving.’ Ze hoopt dat na deze training er verandering hieraan komt. Geduld zegt dat de bank een transparant beleid voert en daarom het juist belangrijk is dat berichten op de juiste manier naar buiten worden gebracht. ‘Ook het bekende internationale persbureau Reuters zal een steentje bijdragen aan de cursus’, zegt Geduld. De cursus duurt tot en met 8 maart.

error: Kopiëren mag niet!