Nieuwe bevelhebber in 2014 door verstoorde relatie Gilaard en minister

1 Nieuwe bevelhebber in 2014 door verstoorde relatie Gilaard en ministerieHedwig Gilaard zal geen tweede termijn krijgen om te dienen als bevelhebber van het nationaal leger. Wanneer op 1 februari 2014 zijn 3-jarig termijn als bevelhebber ten einde komt, komt er iemand anders op zijn post. Defensieminister Lamure Latour heeft al kenbaar gemaakt dat anderen de kans moeten krijgen om door te stromen en carrière te maken. Ingewijden op het ministerie van Defensie zeggen echter dat er een communicatieprobleem tussen de minister casi quo het ministerie en de bevelhebber de oorzaak is dat Gilaard geen tweede termijn zal aanzitten. De topfavoriet om Gilaard op te volgen is luitenant kolonel Jerry Slijngaard, momenteel de topman van het NCCR.
Defensiebronnen melden Dagblad Suriname dat er inderdaad een communicatieprobleem is tussen het ministerie (centraal kantoor) en de bevelhebber. ‘Gilaard kan het niet verkroppen dat niet de minister, maar directeur John Achong en hoofd Strategische Planning, luitenant kolonel John Antonius, beiden verlengstukken van de NDP, de lakens uitdelen op het ministerie. Latour vaart op het kompas van deze twee heren en dat hindert de bevelhebber. De gezagsverhouding tussen de bevelhebber en het centraal kantoor wordt door deze situatie danig verstoord, want nergens in de Wet Nationaal Leger en Instructie Bevelhebber komen de directeur en het hoofd Strategische Planning voor’, legt de bron uit. ‘In een gezonde defensieorganisatie is er een goede communicatie tussen de minister en de bevelhebber. De minister moet op regelmatige basis communiceren met de bevelhebber. Maar dit gebeurt zelden’, zegt de bron.
Volgens de Instructie Bevelhebber (art. 3 lid 2) doet de bevelhebber in verband met de paraatheid van het leger, tenminste eenmaal in zijn zittingstermijn voorstellen aan de minister betreffende de slagorde, het personeelsbestand en het benodigde materieel. ‘Het is niet bekend als de bevelhebber dit heeft gedaan, maar hij heeft wel aangegeven dat hij niet voldoende personeel en materieel krijgt, terwijl de opdrachten blijven binnenstromen. De bevelhebber functioneert nu met zijn  handen gebonden achter zijn rug’, zegt de ingewijde. ‘Slechte communicatie, verstoorde gezagsverhoudingen, niet voldoende personeel en ontbrekend materieel maken dat hij geen belangstelling meer heeft om langer in deze functie te dienen.’
Volgens de bron maakt de minister een fout door aan te kondigen dat Gilaard geen tweede termijn krijgt. ‘De president is de opperbevelhebber, hij benoemt en ontslaat de bevelhebber en niet de minister. Hoe kan Latour dan praten over nieuwe kandidaten die Gilaard gaan vervangen? Ook maakt hij een jaar voor het einde van de dienstperiode van Gilaard al bekend dat hij vervangen zal worden. De kans bestaat dat men binnen het leger nu het gezag van de bevelhebber gaat ondermijnen, omdat men weet dat hij weggaat. Zijn opdrachten kunnen met een korreltje zout worden genomen’, zegt de Defensie-topper.
Er zijn op dit moment niet veel kandidaten om Gilaard op te volgen. ‘De defensieorganisatie kijkt niet vooruit en heeft geen management developmentbeleid ontwikkeld. De nummer 1-kandidaat is overste Jerry Slijngaard, de huidige coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbestrijding (NCCR).  Luitenant kolonel Joesoef Mohamedsaid, directeur Militair Hospitaal, en luitenant kolonel Justus Hew A Kwee zijn ook goede opvolgers.’

error: Kopiëren mag niet!