Begrenzing Samaaka-gebied in afrondende fase

De markering van het Samaaka-gebied, waarin de grondenrechten van de in stamverband wonenden zullen gelden, nadert haar einde. Zodra de grenzen zijn bepaald, kan er uitvoering worden gegeven aan dit vonnis. De trekker van dit grondenrechtenproject, NDP-parlementariër Hugo Jabini, informeerde Dagblad Suriname dat men in dit kader nu bezig is met afspraken betreffende de vastlegging van de noord- en zuidgrenzen met de Inheemsen. De Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) zijn sinds het afgelopen weekeinde in Redi Doti in overleg over de noord- en zuidbegrenzing. De krutoe in het Inheemse dorp in Para zal enkele dagen in beslag nemen. Jabini is ervan overtuigd dat de Inheemsen en Marrons overeenstemming zullen bereiken over de natuurlijke grenzen van het Samaaka-gebied.
‘De twee volkeren hebben beiden een gemeenschappelijke achtergrond voor wat betreft de strijd om te overleven. Het zijn onze Inheemse broeders, die onze voorouders hebben opgevangen en geholpen in het bos nadat zij waren gevlucht. Daarvoor zijn we ze nog steeds erkentelijk. Bovendien  heeft de Vids de VSG steeds ondersteund in haar strijd om erkenning van de grondenrechten bij het mensenrechtenhof van de OAS. Dit principe wordt benadrukt bij de onderhandelingen’, zegt Jabini. Naast Vids-voorzitter kapitein Lesley Artist nemen ook kapiteins uit de verre gebieden zoals Kwamalasemutu deel aan de beraadslagingen. Als er overeenstemming met de Inheemse groepen is bereikt over de noord- en zuidgrens, zal de VSG in onderhandeling treden met de Aucaners in het Tapanahony-gebied over de demarcatie in het oosten. De vastlegging van de oostgrens is het laatste deel van de natuurlijke begrenzing dat nog bepaald moest worden. Jabini legt uit dat de VSG reeds overeenstemming bereikt heeft met de Matawai over de westgrens.
Als alle stammen hun goedkeuring hebben verleend over de demarcatie, gaat het stuk terug naar RO (Regionale Ontwikkeling), waarna het verankerd wordt in een staatsbesluit. Ook zal de gang naar het parlement noodzakelijk zijn voor de wettelijke bekrachtiging van afspraken, die gemaakt zijn met de regering van  Suriname en het OAS betreffende de uitvoering van het vonnis. Jabini is vol lof over het optreden van RO-minister Stanley  Batterson, die kosten noch moeite gespaard heeft om de activiteit in het kader van de demarcatie en de uitvoering van het Samaaka-vonnis vlot te laten geschieden. Het ministerie zal ook de kosten dragen van de kroetoe in Redi Doti. Suriname werd op 28 november 2007 door het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten veroordeeld voor het schenden van de rechten van de Saramaccaners (Samaaka’s). In het vonnis is vermeld dat Suriname de grondenrechten van de Saramaccaners moet erkennen, de demarcatie voor 2010 een feit moet zijn en dat de Surinaamse regering alle ondersteuning daartoe moet geven. Voorts moet er een ontwikkelingsfonds worden ingesteld door de Surinaamse regering om het gebied van de Samaaka tot ontwikkeling te brengen.
 

error: Kopiëren mag niet!