Rijdende oogpoli biedt oogheelkundige zorg in Para

Rijdende oogpoli biedt oogheelkundige zorg in ParaTientallen bewoners van het district Para mochten een oogcontrole of eerstelijnsbehandeling van oogklachten ondergaan in de ‘oogbus’, een rijdende oogpoli. In samenwerking met de Lions, de Regionale Gezondheid Dienst (RGD) en de Medische Zending (MZ) speelt de Stichting Mobiele Oogbus in op de behoefte aan oogheelkundige zorg in Suriname. Volgens Jules Esajas, bedrijfsleider Surinaamse Eye Center van het Academisch Ziekenhuis, worden alle buitengebieden van groot Paramaribo aangedaan.
‘Mensen in de buitengebieden van Groot Paramaribo, die niet in staat zijn om naar de stad te komen voor oogheelkundige zorg, worden behandeld in de oogbus’, zegt Esajas. ‘Er moeten wel minimaal 100 patiënten zijn in een bepaald gebied, voordat de rijdende oogpoli haar diensten aanbiedt in dat gebied.’ Een team aan medewerkers en oogspecialisten doen eerstelijnsbehandelingen en bij ergere gevallen worden de patiënten doorverwezen naar het oogziekenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
De rijdende oogpoli heeft ook mobiele apparatuur aan boord om een tweede post op te zetten in de nabijheid van de bus. Hierdoor kunnen meerdere mensen tegelijk geholpen worden, waardoor patiënten niet lang hoeven te wachten. De oogbus is volgens Esajas een succes. Om de twee weken wordt een ander gebied aangedaan. Bij de behandeling in Para zijn er volgens Esajas veel patiënten doorverwezen naar AZP voor verdere oogheelkundige zorg.

error: Kopiëren mag niet!