Tabakswet moet volledig afgestemd zijn op WHO-verdrag

De Tabakswet moet volledig worden afgestemd op het WHO-verdrag. Dat zegt VHP-parlementariër Chandrikapersad Santokhi in een gesprek met Dagblad Suriname. ‘De minister is met een wijziging van het wetsvoorstel gekomen door middel van een mondelinge wijziging, waarbij de minister expliciet verwijst naar het WHO-verdrag tegen tabak. Dit is natuurlijk heel correct, maar als je dit aanhaalt dan moet je ook ervoor zorgen dat de wet volledig in overeenstemming is met de verdragsbepaling, zowel in letter als geest, omdat heel wat zaken van het WHO-verdrag niet in de wet is opgenomen’, aldus Santokhi.
Santokhi geeft als voorbeeld aan dat het verdrag vraagt naar begeleiding van personen die gewend zijn aan tabak of verslaafd zijn hieraan. ‘De minister stelt een bureau voor dat belast zal zijn met voorlichting en andere taken, maar de taken zijn weggelaten en juist deze groep vraagt om aandacht, omdat zij door de jaren heen zijn gaan roken en niet meer ervan af zijn gekomen en zij willen geholpen worden.’ Ook de duty free sigaretten die zijn omschreven in het verdrag roept vraagtekens op bij Santokhi. Hij vraagt zich af waarom er in Suriname strenge maatregelen worden genomen tegen het gebruik van tabak als op de internationale markt wel goedkoop sigaretten worden verkocht. Hij vraagt zich af hoe de regering de controle zal uitvoeren op het mediagedeelte.
‘Als er geen reclame mag worden gemaakt in de media, moet ook worden verduidelijkt op welke media er geen reclames mogen komen, want als je geen gebruik meer mag maken van de kranten, tv en radio zullen de reclames automatisch toenemen op het internet. Hoe zal je dit dan controleren? Als een sigarettenfabrikant of importeur een sportevenement wil sponsoren, hoe zal hierop dan worden ingespeeld? We zullen allerlei problemen in de samenleving krijgen als deze zaken niet goed worden verduidelijkt’, vindt Santokhi.
De parlementariër zegt dat alle maatregelen die de regering wenst te nemen tegen het roken gefaseerd moet worden uitgevoerd, omdat er teveel belangen hierin zijn betrokken, zoals productiebelangen, handelsbelangen, werkgelegenheidsbelangen, volksgezondheidsbelangen en de belangen van de roker zelf. ‘De maatregelen moeten met een zodanige planning worden doorgevoerd dat het goed controleerbaar is. Bepaalde maatregelen kan je binnen drie jaren nemen en andere weer binnen vijf jaren’, aldus Santokhi in gesprek met Dagblad Suriname. Vandaag zal de Tabakswet hoogstwaarschijnlijk worden aangenomen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: