Galibi krijgt onderwijzerswoning

Galibi krijgt onderwijzerswoningDe eerstesteenlegging voor de bouw van een onderwijzerswoning voor het personeel van de St. Antoniusschool te Galibi vond zaterdagmiddag plaats. Onderhoofd Nelly Aloema was verheugd. Eerder was het de bedoeling om de activiteit op vrijdag te doen plaatsvinden, maar op verzoek van het dorpsbestuur is het naar een dag later verschoven. In aanwezigheid van de vertegenwoordigers van verschillende organisaties, de RKBO, dorpelingen en de onderwijzers vond de eerstesteenlegging plaats.
Volgens de Inheemse traditie is het de bedoeling dat de kracht en wijsheid gevraagd wordt door een sjamaan. Zo is de plaats waar het gebouw zal verrijzen op een ceremoniële wijze besprenkeld met bier en limonade om de gunst van de goede geesten te vragen. Schoolhoofd Dayenne Liew A Len ziet de nieuwe onderwijzerswoning in het belang van het dorp en de gemeenschap, in het bijzonder de kinderen. Ze hoopt dat het tekort aan leerkrachten hiermee verholpen zal worden. Daarom deed ze een beroep op de gemeenschap om haar steentje bij te dragen indien om hulp gevraagd wordt.
Dorpshoofd Ramses Kajoeramari bestempelde de ontwikkeling als een mooi voorbeeld van initiatief vanuit de gemeenschap. Kajoeramari ziet de eigen bijdrage van de gemeenschap als een onmisbare taak. Peter Tapoka van het RKBO beloofde dat het gebouw over twee maanden opgeleverd zal worden. Ook dorpshoofd Ricardo Pane was heel blij dat de beloftes die door het dorpsbestuur worden gemaakt, gerealiseerd en uitgevoerd worden.
De vertegenwoordiger van de overheid, Vincent Aloema, vroeg de gemeenschap om de objecten goed te onderhouden. Dankzij de stedenband tussen Galibi en Koksijde kan het gebouw opgezet worden. De kosten voor bouwmateriaal worden gedragen door Koksijde, terwijl RKBO de arbeidskosten voor zijn rekening neemt. De werkzaamheden worden uitgevoerd door lokale bouwvakkers. De woning heeft twee slaapkamers en een keuken. Ter begeleiding van de werkzaamheden zal er minstens een keer per maand een werkbezoek gebracht worden door het RKBO.
Voordat de eerste steen gelegd werd, ging Mavis Kango in gebed voor om de kracht van de Allerhoogste te vragen. “Het is heel goed voor de Inheemse ontwikkeling. Een zeer goede stap. Ik ben erg blij”, zei ook Lievia Vasilda.
Haar vurige wens is om als eerste persoon de nieuwe woning te betreden. Na de officiële plechtigheden werd onder het genot van een hapje en een drankje de middag afgesloten.
 

error: Kopiëren mag niet!