SLM-top niet op èèn lijn over ‘open sky’

SLM top niet op een lijn in‘De plannen om van Zanderij een hub te maken, zijn onderdeel van het ‘open sky’-beleid, waarin de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) moet meegaan’, zegt Gerard Brunings, president-commissaris van de national carrier. De rvc-topper blijft erbij dat de SLM alleen niet in staat is te werken aan verdere professionalisering van de luchtvaartsector. Nergens ter wereld in de luchtvaart, in geen enkel land op Panama na, zouden monopolisten daarin zijn geslaagd, liet Brunings merken. De directie en een deel van de rvc denken daar anders over.
Brunings zegt dat de geografische ligging van Suriname hem bij uitstek de mogelijkheden biedt om connecties naar overal in de wereld te maken. Vanuit de internationale JAP Luchthaven kunnen passagiers en goederen vervoerd en gedistribueerd worden naar onder andere Azië, Afrika, China en het Midden-Oosten. Brunings hoopt dat de SLM deze unieke kans om haar markt te openen niet voor anderen laat liggen, voor Guyana en Trinidad and Tobago die ook in die gunstige geografische positie zitten. Brunings weet zich gesterkt door het regeringsbeleid dat wel voorstander is van het open gooien van de markt. ‘Maar men vergeet dat de SLM deel uitmaakt van het regeringsbeleid’, zegt de rvc-voorzitter. Hij onderkent dat de carrier flink zal moeten investeren zodat de vele vertragingen tot het verleden gaan behoren. Dat zou de hubfunctie zwaar ondermijnen.
Brunings kan nog niet aangeven hoe onze national carrier er op dit moment financieel voor staat. ‘De cijfers moeten nog geproduceerd worden. Het wachten is op de accountant die nog bezig is met het financieel verslag’, zegt de SLM-topper. Over het inkoopbeleid kan hij ook nog niets zeggen. Daarover heeft hij nog geen informatie om een oordeel te kunnen vellen. Brunings is optimistisch over de SLM-operaties op regionale vliegroutes. Op de vraag hoe succesvol die zijn, zegt hij dat niet verwacht moet worden dat de SLM binnen een jaar volle profijt zal ervaren. ‘Het is normaal in de business dat het even duurt, voordat je de voordelen van nieuwe markten binnenhaalt. SLM moet nog groeien op deze routes, de reisbureaus moeten de carrier nog leren kennen. Ik verwacht dat we na een jaar het rendement zullen halen.’
De vliegoperaties van concurrent DAE (Dutch Antilles Express) op Suriname ziet Brunings als een uitdaging. ‘Eke concurrentie maakt de zaak complexer en moeilijker voor iedereen. Maar  elke nieuwe vlucht biedt nieuwe mogelijkheden. DAE brengt passagiers naar Suriname die nooit hier zijn geweest. Dit opent mogelijkheden voor Suriname om zijn vleugels uit te slaan.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: