Mati e nyan nanga mati, mati e kir’ mati A Sa Go opent 2013 met knallend toneelstuk

Een verhaal over een player die zijn ondergang nooit had zien aankomen. Een Marilva van Holt die een van de krachtigste personages neerzette  met daarbij nog een dosis  humor zorgden voor wat betreft  het eerste toneelstuk van A Sa Go, voor een knallende start in 2013. De boodschap was duidelijk, alleen het geluid…Maar straks meer daarover.
Het verhaal
Het toneelstuk gaat over een jongeman Marcelino (Max Moesan) die de stoere player uithangt. Hij behandelt zijn vrouw Maureen (Van Holt) onheus en mishandelt haar geestelijk en lichamelijk. Dit alles, ondanks het feit dat het dezelfde Maureen is die zich over hem ontfermt. De relatie loopt op een goed moment op de klippen. Marcelino kan nu vrijelijk zijn gang gaan en versiert de een na de andere vrouw.
Het verhaal krijgt een dramatische wending wanneer Gerson (Arsenio Naarden) een vriend van Marcelino,  Jerry  tipt dat Marcelino uitloopt met zijn vrouw Demelsa  (Melissa Fernandes). Jerry komt stomdronken thuis en betrapt Marcelino en Demelsa op heterdaad tijdens een stomende kus-scene. Het verloop laat zich raden. Marcelino wordt neergeschoten en raakt verlamd.
Marilva van Holt
Van Holt vertolkte in dit toneelstuk een personage, Maureen, die veel indruk maakte op het publiek. Waarschijnlijk herkenden veel vrouwen zichzelf terug. Maureen houdt heel veel van Marcelino. Ondanks die liefde neemt ze, wanneer het erop aankomt, moedige besluiten. Ze brengt een eind aan een vernederende relatie. Aan het eind neemt Maureen dan ook een tof besluit. Ze stuurt hem naar zijn moeder (Yolanda Wassenaar) die vanaf het begin de relatie verziekte. Zij neemt Marcelino in zijn rolstoel niet terug.
Minpunten
Een goed toneelstuk in een nieuwe omgeving, Congreshal, zou dan een onvergetelijke ervaring moeten worden. Dat is het ook geworden maar de organisatie had een paar zaken over het hoofd gezien. Zo was het geluid ronduit slecht.  Bezoekers die helemaal achterin zaten moesten zich inspannen om de spelers te verstaan. Enkele acteurs moesten met een microfoon in hun hand acteren. In de pauze klaagde het publiek over het slechte geluid. Een vrouw klaagde dat ze anderen hoorde lachen maar niet wist waarom… Aan het eind verontschuldigde de organisator zich.
De Congreshal is feitelijk bekeken, niet geschikt voor dergelijke opvoeringen. Wie achterin zat zag alleen het bovenlijf van de acteurs. Scenes op de grond (toen Marcelino werd neergeschoten) zag je dan niet.
Het podium had geen gordijn. Bij het overschakelen van de ene scene naar de andere zag je mensen op het toneel heen en weer lopen bezig een gasfornuis en bankstellen te verplaatsen.
Maar als we onze ogen sluiten voor deze zaken en het stuk bekijken is “Mati en nyan nanga mati, mati e kir’ mati” een prachtstuk  een “must see” in 2013. Let dan goed op Van Holt. Haar karakterrol is aangrijpend, machtig en geweldig.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: