Bouw vierbaansweg vanaf maart 2013

Het ministerie van Openbare Werken (OW) vangt in maart aanstaande definitief aan met de bouw van de eerste Surinaamse vierbaanssnelweg (highway) met zes flyovers. Theo Vishnudath, voorzitter van de vaste commissie voor OW in DNA, is niet voldoende geïnformeerd om over dit project enige reactie te geven. Hij bevestigde wel dat dit megaplan binnenkort (maart) in uitvoering gaat. Het wachten is op de formele presentatie van OW-deskundigen die de coalitie deze week zullen informeren over dit project. President Desi Bouterse zou aanvankelijk op 13 oktober 2012 het startsein geven voor de bouw van deze snelweg, maar dit werd tot nader order uitgesteld. De Chinese onderneming Dalian en het ingenieursbureau ACE Consultant zijn belast met de bouw en directievoering van dit project. Er is een lening van ruim 200 miljoen euro van China Investment Bank (CIB) goedgekeurd voor de aanleg van de snelweg. De vierbaansweg loopt vanaf Paramaribo naar Zanderij.
Het ambitieuze project is vaker bekritiseerd door o.a. de oppositie als te zijn onrealistisch en populistisch. Volgens de oppositie zou primaire aandacht gegeven moeten worden aan sociale projecten en armoedebestrijding. Ze neemt ook stelling tegen de wijze van financiering van dit project. VHP-assembleelid Radjkoemar Randjietsingh merkte eerder op dat voor het lenen van zo een gigantisch bedrag het Bureau voor de Staatsschuld eerst gemeld zou moeten worden. Randjietsingh zegt aan Dagblad Suriname dat deze regering lukraak leningen sluit zonder het parlement eerst erover in kennis te stellen. ‘Dat is handelen tegen de grondwet. Het parlement moet eerst zijn goedkeuring geven, alvorens de regering overgaat tot het sluiten van een lening. Met het snelwegproject is dit niet gebeurd.’
Het is volgens de VHP-parlementariër nog onduidelijk onder welke voorwaarden de lening is gesloten, tegen welke rente deze schuld terugbetaald zal worden, hoe het terugbetaald wordt en hoelang de terugbetaling zal duren. Hij vindt het onterecht dat het volk nu opgezadeld wordt met vele schulden die het zal moeten terugbetalen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: