Bestuurskundige Boldewijn: ‘Er was geen reden om RGB in te stellen’

Sinds zijn instelling in 2005 is het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer negatief in het nieuws geweest. Er is altijd een smet geweest op dit ministerie. Bestuurskundige August Boldewijn zegt aan Dagblad Suriname dat er geen reden aanwezig was om dit ministerie in te stellen. ‘We hadden geen maatschappelijke probleem in 2005, waarom het ministerie ingesteld moest worden. Er was geen reden om de directoraten Grondbeheer en Bosbeheer los te koppelen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen’, zegt Boldewijn.
Maar het is toch gebeurd bij de formatie van de regering Venetiaan III. ‘RGB is opgericht door chantage van Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo. Die eiste bij de formatie van de regering Venetiaan III het ministerie van NH op. Daar deze een domein was van de NPS en deze partij het niet wilde loslaten, werd om Somohardjo tevreden te stellen een 17de ministerie ingesteld’, legt de bestuurskundige uit.
‘Van 2005 tot 2010 was Michael Jong Tjien Fa de minister, maar het ministerie werd beheerd door Somohardjo. Via stichtingen heeft hij zich terreinen toegeëigend’, gaat Boldewijn verder. ‘Politieke vrienden en politici kregen snel grote lappen grond, terwijl de gewone burger al 25 jaren op zijn beschikking wacht van een stuk perceel van 500 vierkante meters. Dit fenomeen heeft een grote smet gehad op dit ministerie.’
Boldewijn dacht dat de regering Bouterse bij haar aantreden, dit ministerie zou opdoeken. ‘Dit ministerie heeft zoveel negatief nieuws gehaald. Ik dacht dat de regering Bouterse met een schone lei zou beginnen en dit ministerie zou opheffen. Maar ze zijn doorgegaan ermee en de problemen blijven komen’, zegt hij.
Na 2 jaar regering Bouterse beleeft dit ministerie momenteel zijn derde minister. De eerste en tweede, respectievelijk Martinus Sastroredjo en Simon Martosatiman, werden wegens wanbeleid de laan uitgestuurd door de president. Beiden waren afkomstig uit de KTPI. Nu zit NDP’er Ginmardo Kromosoeto er aan als minister. Eind vorig jaar kwam ook hij negatief in het nieuws door het verlenen van meer dan 86.000 ha aan houtkapconcessies aan een partijgenoot, onderminister Mahender Gopi.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: