Vruchtbare ontmoeting over onderzoek massagraf

Gistermorgen vond op kantoor bij minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken een ontmoeting plaats met alle belangrijke actoren in het kader van het onderzoek naar het massagraf te Mariënburg, in het district Commewijne. Naast de Biza-minister waren verder aanwezig de districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, de projectdrager van Mariënburg, Michel Sjak Shie, de archeoloog Ben Mitrasing en de heer Paulus Todirjo van het landmeterskantoor Eleazer.
Volgens minister Moestadja was de bijeenkomst nodig om na te gaan welke bijdrage de partijen kunnen leveren in het kader van het onderzoek. De bewindsman gaf aan, dat zo gauw de werkzaamheden zullen aanvangen, deze internationaal een positief effect zullen hebben voor Suriname in het algemeen en het district Commewijne in het bijzonder.
Door het onderzoek kan precies komen vast te staan wat heeft plaatsgevonden op 30 juli 1902 op de toenmalige suikerplantage. Zoals bekend heeft president Desire Bouterse geen probleem dat er een onderzoek komt. Verder zijn het ministerie van Regionale Ontwikkeling en het ministerie van Onderwijs (het directoraat Cultuur) ook betrokken bij deze plannen.
Minister Stanley Betterson kon vanwege omstandigheden niet bij het overleg aanwezig zijn. Alle aanwezige partijen hebben aangegeven vanuit hun discipline te zullen meewerken aan het onderzoek. Alvorens zal worden begonnen met het archeologisch onderzoek, zal eerst grondwerk door de landmeter verricht moeten worden.
Op 30 juli 1902 schoot een eenheid van militairen op een aantal woedende arbeiders. Daarbij kwamen 17 ter plekke om het leven. Daags daarvoor hadden de werknemers de plantagebaas James Mavor om het leven gebracht, omdat deze niet wilde meewerken aan verhoging van de suikerrietprijs en de vrouwen ook nog lastig viel. De doodgeschoten arbeiders werden in een massagraf in de omgeving van de suikerplantage begraven. Er werd ongebluste kalk op de ontzielde lichamen gegoten. De vrees bestaat, dat er moeilijk stoffelijke resten gevonden zullen worden.
Foto: Minister Moestadja, de archeoloog Ben Mitrasing, de landmeter Paulus Todirjo, dc Ingrid Karta-Bink en projectdrager Michel Sjak Shie praten over het onderzoek naar het massagraf op de voormalige suikerplantage. Nagegaan werd op welke manier ze een bijdrage daaraan kunnen leveren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: