‘Anti-corruptiewet was topprioriteit voor deze regering’

DOE-voorzitter Carl Breeveld kijkt reikhalzend uit naar de behandeling van de Anti-corruptiewet in DNA. ‘President Desi Bouterse heeft in het parlement gezegd dat in het eerste kwartaal van 2013 de ontwerpwet op agenda geplaatst zal worden. Dit zei hij toen ik tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling voor de zoveelste keer uitdrukkelijk en concreet vroeg naar een datum waarop deze wet in behandeling genomen zou worden’, legt Breeveld uit. ‘De Anti-corruptiewet was één van de topprioriteiten van deze regering, maar na 2.5 jaar is deze nog niet aangeboden aan DNA voor behandeling. Integendeel hebben ze bij hun aantreden de conceptwet teruggenomen.’ Breeveld ziet graag dat er invulling wordt gegeven aan de door de president verkondigde ‘kruistocht tegen corruptie’.
Volgens Breeveld willen bepaalde politici geen transparantie in hun beleid. ‘Ze willen geen openbaarheid van bestuur, omdat ze misschien ook grote betrokkenheid hebben bij zaken. Zo’n gevoel krijg ik’, zegt de DOE-topman. Suriname heeft zich 16 jaar geleden gecommitteerd aan een internationaal verdrag inzake de strijd tegen corruptie. In het jaar 2002 was er al een ontwerp ingediend bij DNA door de regering Venetiaan. Deze werd in het jaar 2007 in behandeling genomen door de volgende regering Venetiaan. Na een ronde werd deze niet meer op de agenda geplaatst. Toen de regering Bouterse aantrad, is de ontwerpwet teruggenomen om deze te herzien. Volgens Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur had de ontwerpwet wat haken en ogen. ‘En nu ligt de wet bij de regering.’
Voor Breeveld is het niet van belang om nu terug te gaan in de tijd en alle corruptiezaken te gaan onderzoeken. ‘Dan moeten we helemaal terug naar 1975 en al die jaren daarna. Trek een streep en begin nu. Laten we corruptie stoppen voor de toekomst’, zegt hij. Breeveld definieert corruptie als onder andere het aannemen van steekpenningen, het regelen van diensten en werk voor familie en vrienden, nepotisme en omkoping.
De voormalige voorzitter van de politieke partij PVF, Jiwan Sital, is ook altijd een vurige pleiter geweest van de Anti-corruptiewet.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!