Douaniers verrassen ondernemers

Ondernemers aangesloten bij de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) hebben zich gisteren beklaagd bij hun voorzitter, Sham Binda, omdat zij niet konden beschikken over hun stukken bij de douane. De douaniers hadden gisteren een spoedbespreking tot irritatie van de ondernemers die hun goederen wilden inklaren voor de kerstdagen. Zonder deze documenten kon men niet betalen, wat ook betekende dat de goederen niet ingelost konden worden. Binda vindt dit een zeer kwalijke zaak. De douaniers kiezen voor een periode waarin de ondernemers veel goederen op de haven hebben liggen. ‘Voor de ondernemers is het nu tijd om wat geld te verdienen en dan wordt zo een belangrijke post, de douanepost, stilgelegd.’ De exacte reden daartoe is nog onbekend.
Dagblad Suriname heeft herhaaldelijk gepoogd contact op te nemen met de leiding van de douane, echter zonder resultaat. ‘De ondernemers lijden schade en uiteindelijk zullen de kosten verhaald worden op de consument’, zegt Binda. ‘Wij gaan straks weer klagen dat de goederen duurder zijn geworden, maar het zijn deze zaken die ook een rol spelen.’ Volgens Binda wordt er in de wet melding gemaakt van een raad van beroep wanneer men problemen heeft met de douane. Aan deze raad van beroep is er nooit invulling aangegeven en is daarom een dode regel geworden in de wet. ‘Als ondernemer weet je niet waar je aan toe bent en op wie je uiteindelijk de kosten moet verhalen.’
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: