Camera’s plaatsen in openbare paskamers is strafbaar

Winkeliers hebben het recht hun zaak te beveiligen, maar het plaatsen van camera’s in paskamers gaat een stapje te ver. En dat is ook niet toegestaan volgens het vergunningsreglement, zegt Sherida Kromotaroeno,  waarnemend hoofd Bedrijvenvergunning (BV) van het ministerie van Handel en Industrie. Een Chinese winkelierster aan de Maagdenstraat schijnt zich echter niets aan te trekken van de vergunningsbepalingen en plaatste twee sterke camera ’s in de paskamer van haar kledingzaak. Een koppel dat deze week binnenliep om een keuze te maken voor een goed zittend kledingstuk kreeg hiermee te maken. De heer ontdekte de camera’s toen zijn vrouw bezig was een kledingstuk te passen. Zijn kennis van elektronische apparatuur bevestigde bij hem dat het ging om sterke camera’s van 350 graden. Hij confronteerde de winkeldames ermee, maar die wisten niet eens dat de objecten camera’s waren.
De gebelgde klant toog naar de winkelierster om opheldering te vragen. Het liep uit op een fikse ruzie, waarbij de man met moeite zijn kalmte kon bewaren. Dagblad Suriname informeerde zowel bij de afdeling BV van Handel en Industrie als bij de Voorlichtingsdienst van het KPS over het voorval. Dit leverde de volgende informatie op. Het plaatsen van camera’s in de paskamers is absoluut niet toegestaan. Het betekent inbreuk plegen op het recht van privacy, hetgeen strafbaar is. Er zijn voldoende mogelijkheden binnen de perken van de wet om winkelzaken te beveiligen. Het plaatsen van detectiepoorten en draaiende camera’s bij de in- en uitgangen van de winkelzaken zijn mogelijke opties.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: