RGD kan inloop van patiënten niet aan

De directeur van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), Maalti Sardjoe, gaf in het actualiteitenprogramma van RBN, Rashied Pierkhans Kal Aaj Aur Kal, te kennen dat de eerste doelgroep van de RGD de on en minvermogenden zijn. ‘Daarnaast moet ik zeggen dat de RGD voor alle groepen van de Surinaamse gemeenschap toegankelijk is.’ De RGD heeft 43 poliklinieken vanaf Marowijne tot Nickerie. De RGD was in eerste instantie opgezet voor on- en minvermogenden. Op een geven moment is er een cross over gekomen. Sardjoe zegt dat de RGD een mantelovereenkomst heeft met het Staatsziekenfonds en een deel van hun verzekerden maken gebruik van de diensten op de poliklinieken. Dat betekent dat het Staatsziekenfonds aan de RGD betaalt voor verleende diensten. Per cliënt wordt het abonnementsbedrag betaald aan de RGD en daarvan wordt 25% ingehouden en de rest gaat naar de artsen.’
De poli’s van de RGD zijn elke dag open van zeven tot drie. Na drie uur heeft de patiënt dan twee keuzes: wachten tot de volgende dag of naar een particuliere arts gaan. Twee middagen in de week moeten de RGD-poli’s open zijn voor de on- en minvermogenden. Daarnaast is er in de districten een regeling dat cliënten ook naar de poli’s kunnen gaan, dus ook particuliere, als er acute zaken zich voordoen. In Paramaribo en Wanica wordt er inderdaad geen poli gehouden na drie uur, behalve dan die twee middagen in de week. ‘In het verlengde daarvan is het ministerie bezig te kijken naar 1 maal 24 uur posten’, zegt Sardjoe. Als u ziek wordt op een dag waarop er geen poli wordt gehouden door de RGD, dan hebt u geen andere keus dan naar de particulier te stappen of naar de Spoedeisende Hulp.
Sardjoe zegt dat voorlopig in de planning is dat de poliklinieken te Derde Rijweg, Lelydorp en Geyersvlijt 1 maal 24 uur zullen opereren. Het probleem wat zich nu voordoet, is dat de on- en min vermogenden die buiten de openingstijden van een RGD-poli ziek worden, geen geld hebben om de particuliere arts te betalen. Sardjoe zegt dat de mensen in de meeste gevallen naar de Spoedeisende Hulp gaan. Maar dan moeten de mensen helemaal niet zijn, want dan wordt de eerste hulp overbelast en dat wordt door Sardjoe ook beaamd. Binnen 3 maanden zullen de geïdentificeerde poliklinieken in Paramaribo en Wanica na drie uur open zijn. Er zijn momenteel 66 artsen in dienst van de RGD. ‘Het is zo dat we een indeling hebben per poli. De Regionale Gezondheidsdienst levert ook andersoortige diensten behalve dus de curatieve diensten. De preventieve diensten zijn zwangerschapscontrole, bevallingen, consultaties, schooldienst, hiv-aidscounseling en ook de hypertensie en diabetespatiënten krijgen voorlichting. Acute gevallen mogen elke dag naar de poli’, benadrukt Sardjoe.
Volgens de directeur zijn de drukste RGD-poliklinieken die van Latour, Lelydorp, Derde Rijweg, Flora en Wonoredjo. De bezettingsgraad van de poliklinieken te Latour is ongeveer 15.000 en te Flora rond de 9.000. Een kleine berekening leert dat een arts opgezadeld zit met meer dan 50 patiënten per dag en het is onmogelijk al die patiënten per dag goed af te handelen. Sardjoe beaamt dat en zegt dat er een tekort is aan artsen. ‘En toch beroep ik me op een stukje kwaliteit die de artsen leveren.’ De directeur moet echter beamen dat de poliklinieken overvol zijn.
Ook de ontvangst van de patiënten laat te wensen over. Mensen zitten in een niet gekoelde ruimte. Het is vaak zo druk dat zorgbehoevenden buiten plaats moeten nemen. Sardjoe zegt dat daaraan gewerkt wordt. ‘We zijn al begonnen met het renoveren en identificeren van poliklinieken die een nieuwbouw gaan krijgen. Dat is reeds gebeurd te Geyersvlijt. Het is nu klantvriendelijker dan voorheen. De volgende kliniek die aangepakt zal worden, is die van Meerzorg. Die voldoet totaal niet aan de hedendaagse standaarden. Er komt ook een geheel nieuwe polikliniek te Latour. Dat wil zeggen dat het oud gebouw gesloopt zal worden en daar in de plaats een geheel nieuw gebouw gaat verrijzen.’

error: Kopiëren mag niet!