Ramnandanlal wil extra 46 miljoen op LVV-begroting

MC/Palu-assembleelid Henk Ramnandanlal wil dat het budget van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij  (LVV) verruimd wordt met nog eens SRD 46 miljoen. In dat geval zal 4.4% van de totale begroting gereserveerd worden voor LVV. ‘Dat is nog steeds te weinig, het ideale aandeel zou tussen de 8%-10% moeten liggen’, zegt de MC/Palu-volksvertegenwoordiger. ‘Met 4.4 % zal het voor de eerste keer  in de geschiedenis van ons land zijn dat dit ministerie zo een aandeel zal krijgen op de overheidsbegroting.’ Specifiek vraagt Ramnandanlal de post  ‘Cultuurtechnisch onderhoud’ te verdubbelen, wat betekent een extra SRD15 miljoen voor infrastructurele werken in de sector . Met dit bedrag moeten de jarenlang verwaarloosde ontwateringswerken, van kanalen tot sluizen, en de beschermende dijken op niveau worden gebracht. Ook infrastructuur die ontbreekt, zoals de Nanie-verdeelwerken, zal in orde gemaakt  moeten worden.
Volgens Ramnandanlal was er jaren geleden al een raming gemaakt van SRD120 miljoen voor het op peil houden van alle cultuurtechnische werken. Echter is  het bij een raming gebleven. De parlementariër vroeg  de betreffende minister serieuze aandacht te geven aan het vraagstuk van de waterschappen. Hij vroeg SRD 15 miljoen meer voor dit instituut, zodat een serieuze start gemaakt kan worden met de implementatie van dit belangrijke waterorgaan voor de rijstsector. Voor deze post  is bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), SRD 2.5 miljoen opgenomen en bij de post ‘Reactivering waterschappen’ bij het departement LVV is SRD 4.8 miljoen begroot.
Ramnandanlal vroeg de regering om de post ‘Stimulering Landbouwsector’ te versterken met additioneel 6 miljoen SRD. Dit bedrag zal aangewend moeten worden voor het aankopen van een kleine verwerkingsunit en het uitzetten daarvan bij ondernemers. Dit zal echter moeten gebeuren onder de voorwaarde dat de ondernemers  landbouwproducten opkopen bij ‘outgrowers’ op basis van middellange termijncontracten, waarbij prijzen om de 6 maanden moeten worden vastgelegd. Ramnandanlal noemde in dit verband specifiek de ondernemers die zich toeleggen op de productie van cassavemeel en verwerkte groenten.
 

error: Kopiëren mag niet!