Besturen bijzonder onderwijs geïnformeerd over nieuwe uniforme meetmomenten

Onderwijsdirecteur Grace Malm-Lackin heeft vandaag tijdens een bespreking op het ministerie alle besturen van de bijzondere scholen geïnformeerd over de twee nieuwe uniforme meetmomenten. De schoolleiders van openbare en bijzondere scholen zijn ook al voorgelicht. De leerstofafbakening en het rooster voor het eerste meetmoment is eveneens gestuurd naar de scholen. Binnenkort worden de scholen voorzien van de correctiemethoden. De cijfers van de meetmomenten tellen mee. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft dit schooljaar tweeuniforme meetmomenten geïntroduceerd in de zesde klassen van de basisscholen. Deze meetmomenten worden in de vorm van een glo-toets gegoten, met het doel leerlingenin een vroeg stadium bekend te maken met de methode aan het eind van hetschooljaar.
Door de afname van de uniforme tussenmeetmomenten kan het ministerie in een vroegstadium de resultaten in de verschillende onderdelen van de vakken meten. Hierdoorkunnen zwakke leerlingen geïdentificeerd worden en kan een actieplan worden opgezetter verbetering van de resultaten.Met deze meetmomenten wil het ministerie met name de kwaliteitsbewakinggaranderen en voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Een garantie bij deze werkwijzeis ook dat de te behandelen leerstof op de verschillende scholen gelijk loopt. Elke schoolzal zich aan het gestelde programma moeten houden.Het eerste uniforme meetmoment zal gedurende drie dagen in de laatste week vanjanuari 2013 gehouden worden, terwijl het tweede meetmoment plaatsvindt in de derde week vanmei 2013. Het tweedemeetmoment zal ook in drie opeenvolgende dagen worden afgenomen.De vakken die getoetst worden, zijn hoofdrekenen, redactie/cijferen, algemenetaalkennis, tekstanalyse, aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs.
De te toetsen leerstof behelst de leerstof zoals aangegeven in de uniformeLeerstofprogrammering voor het zesde leerjaar van de basisschool.De klassenleerkracht corrigeert het gemaakte werk van haar/zijn leerlingen en stuurtbinnen zeven dagen na de datum de resultaten en foutenanalyse naar hetministerie van Onderwijs ter attentie van de Inspectie Basisonderwijs.Leerkrachten van de zesdeklas zullen op basisvan verkregen analyses, verbeteractiesuitvoeren.Deze verbeteracties zullen in samenspraak met de inspectie worden opgezet enuitgevoerd.De uitvoering zal kunnen uitmonden in het verder professionaliseren vanleerkrachten in de didactiek van bepaalde vakken en vakonderdelen. Het Centrum voorNascholing Suriname(Cenasu) zal de uitvoering van het verder professionaliseren vande leerkrachten op zich nemen.
De directeur riep tijdens de informatieve bijeenkomst de besturen op om gezamenlijk met het ministerie één vuist te maken. Alleen dan zullen wij volgens haar in staat zijn om de beoogde resultaten te bereiken. Ondertussen worden door Cenasu zesde klas leerkrachten van basisscholen, die het vorig schooljaar minder goed hebben gepresteerd, bij de schooltoets getraind. De focus wordt onder andere gelegd op de vakken rekenen, taal en geschiedenis. Gebleken is dat er een grote discrepantie bestaat in deze vakken tussen de repetitie- en toetscijfers.
 

error: Kopiëren mag niet!