De herverkiezing van president Barack Obama Successen en uitdagingen ( deel 2 )

 
 Inleiding
Op 6 november 2012 werd Barack Obama, na een zwaar bevochten verkiezingsstrijd, herkozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. “No President since Franklin D. Roosevelt had been re-elected with  unemployment so high” schreef de Economist in een hoofdartikel 1).
Tot de laatste dag van de verkiezing konden opiniepeilingen en gezaghebbende deskundigen niet voorspellen of de zittende President herkozen zou worden. Beide kandidaten scoorden min of  meer gelijk, hetgeen ook bleek, nadat de uitslagen in de loop van de  avond van 6 november bekend werden. Het duurde enkele dagen voordat in de Staat Florida vast kon worden gesteld wie de overwinnaar was. De President die 4 jaren geleden met een ruime meerderheid had gewonnen, kreeg nu slechts 74.000 stemmen meer  dan zijn tegenkandidaat in Florida.  Beide politieke partijen hebben miljarden dollars, tot nog toe de duurste, uitgegeven om gekozen te worden. In politieke zin is er echter niet veel veranderd.
 
De verkiezingscampagne van 2012
Medio 2012 werd bekend dat de Republikeinse partij oud-gouverneur  van de staat Massachusetts Mit Romney als presidentskandidaat zou voordragen.
De verkiezingscommissie van Obama begon met een intensieve radio- en tv- campagne waarin Romney als ongeschikt voor het  presidentschap van de VS werd afgeschilderd. Tijdens het eerste tv-debat in oktober 2012 tussen de kandidaten  Obama en Romney blunderde president Obama die over het algemeen ongeïnteresseerd overkwam.  Romney daarentegen maakte een vlotte indruk en gaf blijk op de hoogte te zijn van allerlei issues. De presidentsverkiezing nam vanaf het eerste tv-debat een wending ten gunste van de Republikeinse kandidaat.
Ook na de 2 opeenvolgende tv- debatten, waarbij president Obama goed uit de verf kwam en waar nodig Romney corrigeerde door te stellen dat hij feiten verdraaide, bleef Romney een geduchte tegenstander.
Om onafhankelijke kiezers te beïnvloeden had de Republikeinse  kandidaat tijdens de tv- debatten, in tegenstelling tot de voorverkiezingen, zich minder oorlogszuchtig opgesteld en, tot verrassing van velen, onderschreef hij de verschillende initiatieven van president Obama op het gebied van vrede en veiligheid  . (Mr. Romney avoided the more bellicose tone he often struck during the Republican primaries. While he sometimes pushed back at mr Obama, he explicitly said he would not intervene military in Syria, remain beyond 2014 in Afghanistan or rush into confrontation with Iran.  He ended up agreeing with mr Obama’s approach on the use of drones and opposed a breach of relations with Pakistan 4).
Obama’s overwinning
De herverkiezing van president Obama kan mede worden toegeschreven aan de grote steun van Latino’s, Afro-Amerikanen, vrouwen en andere “minorities”. Hierbij  heeft ook een rol gespeeld  het feit dat hij bij het nemen van belangrijke beslissingen zich in het centrum van de politiek heeft kunnen positioneren.
Een meerderheid  van de Amerikaanse kiezers koos dan ook voor een kandidaat die voorkeur gaf aan:
–  Evenwicht boven polarisatie;
–  Gematigdheid boven extremisme;
–   Probleemoplossing boven obstructie;
–  Compromis boven strikte partijdiscipline.
De bekende journalist E. Dionne die zijn voorkeur uitsprak ten gunste van president Obama, schreef een week voor de verkiezing als volgt: “Obama appears now less a savior than as a human being with flaws and virtues, failures and successes. The hope of 4 years ago has transformed itself into something more mature and durable; a confidence in what are increasingly diverse, tolerant and open America 5).
In de nacht van de overwinning op 6 november zei een opgeluchte herkozen president dat hij in de afgelopen 4 jaren heeft kunnen leren en het hem een betere president heeft gemaakt. Hij was nu meer geïnspireerd dan ooit om aan de toekomst te bouwen. In zijn overwinningsrede bewees hij zijn grootmoedigheid door zijn hand uit te reiken naar en werken met leiders van beide partijen om elke uitdaging aan te gaan.
Enkele uitdagingen waarvoor de president staat zijn:
–  Het terugbrengen van het begrotingstekort;
–  Hervorming van het belastingstelsel en de immigratiewetgeving;
–  Het energie en klimaatverandering vraagstuk.
Tijdens de verkiezingscampagne en de tv-debatten had president  Obama benadrukt om grote aandacht te schenken aan het vraagstuk  van inkomensongelijkheid in de VS.
Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar, schreef hierover “Inequality in  America is at a historic high. It is greater here than it is in any other advanced country and it is rising. Our widening equality gap is not purely the result of market forces-far from it- as the experience of other advanced countries, subject to the same forces, shows. Government policies- or their lack- played a big role in creating and  maintaining these inequities 6). ( wordt vervolgd op donderdag 13 dec )
 
Kriesnadath Nandoe
4.  David Sanger    – Romney shifts to Center, Obama tries to tie him to policies under Bush
New York Times 23-10-2012.
5.  E. Dionne jr.    – The case for Barrack Obama;  Time Magazine 1-11-2012.
6.  Joseph Stiglitz     – What’s at stake in this election ;  New York Times 28-10-2012
 
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: