Staat Suriname mede veroordeeld voor veroorzaken geluidsoverlast

De eigenaar van Utopia Heritage aan de Anton Dragtenweg is door de rechter in kort geding veroordeeld. De eigenaar mag de buurtbewoners tussen 22.00 uur en 06.00 uur daaraanvolgend, geen geluidsoverlast boven de 49 decibel bezorgen. De Staat Suriname is mede veroordeeld om bij de vergunningverlening specifiek rekening hiermee te houden. Aan de Staat is gevraagd om bij het verlenen van de vergunning rekening te houden met bovengenoemd verbod en daarvan ook specifiek melding te maken, zodat er geen miscommunicatie kan ontstaan tussen partijen. Een dwangsom van ruim SRD 10.000 voor elke dag dat men in overtreding is, behoort tot een van de middelen om overtreders binnen het gareel te houden.
Het is alom bekend dat in diverse woonbuurten tot diep in de nacht luid muziek gemaakt wordt, hetgeen ernstige overlast bezorgt aan ouderen, schoolgaanden en werkende mensen.  Hierdoor wordt hun recht op vrij woongenot in ernstige mate geschaad en wordt hen zo op een onrechtmatige wijze levensvreugde ontnomen.  Als er geklaagd wordt, zwaait men meestal met een vergunning die nota bene door het desbetreffende districtscommissariaat is verstrekt. Een aantal van 25 personen, wonende in de omgeving van zo een uitgaansgelegenheid aan de Anton Dragtenweg, namen het initiatief om een kort geding te beginnen. De buurtbewoners hebben eerst geprobeerd om met de eigenaar te komen tot een minnelijke schikking. Omdat dit geen zichtbaar resultaat opleverde, werd er samen met de districtscommissaris van Paramaribo Noord- Oost naar een oplossing gezocht. Toen dit ook geen soelaas bood, werd er gekozen voor de gang naar de rechter. Die had er gelukkig wel oren voor. Op verzoek van de rechter hebben deskundigen van Nimos en de dienst der Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) na onderzoek vastgesteld dat er sprake is van ernstige geluidsoverlast.
Deze buurtbewoners weten dat er ook in andere buurten gezinnen wonen die erg veel hinder ondervinden van geluidsoverlast. Men wil middels het geven van bekendheid aan dit vonnis van de rechter in kort geding de anderen in kennis stellen dat ook zij voor hun rechten kunnen opkomen. Er zijn immers heel veel plaatsen waar men het niet zo nauw neemt met de regels. Specifiek is in het vonnis opgenomen dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen door-de-weekse dagen en het weekend. De burger moet op alle zeven dagen van de week kunnen genieten van een rustige avond. In het desbetreffende vonnis is nadrukkelijk gesteld dat het de Staat wordt verboden om enige vergunning, ook geen eenmalige, te verlenen  aan personen teneinde festiviteiten en of vermakelijkheden te (doen) organiseren die een geluid van hoger dan 49 decibel produceren.

error: Kopiëren mag niet!