Overleg Satca- en TCT-experts

Het bestuur van de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) is in overleg met de technische staf van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). ‘We zijn bezig de standpunten wederzijds duidelijk te formuleren’, zegt Satca-voorzitter John Seedorf aan Dagblad Suriname. Ook de pijnpunten zullen weer op een rijtje worden gezet voor de TCT-leiding. Het is de bedoeling dat de TCT-staf de zaken verwerkt en met het ministerie van Binnenlandse Zaken verder afhandelt. Zaken verlopen verre van richtig bij de Luchtverkeersdienst. Dit had als direct gevolg dat de luchtverkeersleiders afgelopen dinsdag spontaan het werk neerlegden, waardoor vliegtuigen niet konden opstijgen en landen.
Één van de grootste problemen is de structurele onderbezetting. De Luchtverkeersdienst heeft ruim 60 luchtverkeersleiders nodig om optimaal te kunnen functioneren. De dienst heeft echter de beschikking over slechts 25 air traffic controllers, van wie een aantal binnen niet al te lange tijd de dienst zal verlaten, vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.  Daarnaast wachten de luchtverkeersleiders al bijkans drie jaren op uitvoering van een principeakkoord dat met de vorige regering was bereikt in 2008. Met de toenmalige vicepresident waren overeengekomen een verbetering van werkomstandigheden, bijscholing van het personeel en werving van nieuw personeel om de onderbezetting te minimaliseren. Aan geen van deze zaken is uitvoering gegeven, tot groot ongenoegen van de Satca.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: