Motivatietraining voor betere schoolresultaten

De schoolonderzoeken op de Imeao-scholen zijn per ingaande maandag gestart. De schoolonderzoeken (so’s) zullen worden voortgezet in januari. Imeao 4, Avond-Imeao en Imeao-Nickerie vormen samen een cluster en maken so’s, terwijl de andere Imeao-scholen deeltentamen maken. Vrijdag zijn ook de basisklassen gestart met het maken van repetities teneinde de eerste module af te sluiten. De leiding van het Imeao 4 heeft alle examenstudenten ingezet om een motivatietraining te volgen. Bryan Sairras, onderdirecteur op de dependance te Kwatta, vindt de training belangrijk om 100% geslaagden te krijgen. Zijn studenten werden voorafgaand aan de so’s vervoerd naar Colakreek voor een motivatietraining. De training werd verzorgd door twee trainers van de Nilom JCI. De JCI staat voor Young Active Citizens In action. De JCI bestaat uit kamers met specifieke taken. De studenten hebben geleerd op welke wijze zij hun visie kunnen verwezenlijken. Een visie geeft richting en inspiratie. Zij is een droom die je voor jezelf stelt voor de toekomst. Missie daarentegen bepaalt hoe jij je visie zal behalen. Hierbij gaat het om de stappen en besluiten die je zal nemen en de normen en waarden die je eropna zal nahouden.
De studenten hebben geleerd dat zij voldoende tijd en energie moeten stoppen in het vergroten van hun kennis ter realisering van hun visie. Verder kwamen aan de orde de factoren tijdsplanning en timewasters. Bij het eerste gaat het om het plannen, zodat de tijd nuttig kan worden besteed. Tijdens het studeren moeten de studenten korte metten maken met ‘timewasters’ als interrupties, slechte communicatiekanalen, crisismanagement, bezoekers en inadequate planning. Onder de categorie ‘interrupties’ wordt onder andere bedoeld de vele telefoontjes die jonge mensen plegen en ontvangen. Studenten moeten lastige dingen terzijde zetten en zich concentreren op hun studie. Één van de grote verleidingen is ook het oneigenlijk gebruik maken van internet. Indien studenten niet voor zichzelf plannen, zullen anderen voor hen beslissen. Na de presentatie van de JCI-trainers volgde een groepswerkopdracht. Daarbij was belangrijk de bevordering van de onderlinge zelfwerkzaamheid. De studenten hebben alle ingrediënten geplaatst op een flap om aan te geven wat zij nodig hebben om hun doel te bereiken. Belangrijk was de uitdaging van alle studenten om te gaan voor hun diploma.
Eind januari zullen de studenten beginnen met hun bedrijfsbezoeken. Daarbij zullen zij leren welke werk- en bedrijfsprocessen er gelden binnen de verschillende Surinaamse bedrijven. Voorts zullen aan hen worden bijgebracht de beroepsmogelijkheden op de Surinaamse arbeidsmarkt.
N. Ramjiawan

error: Kopiëren mag niet!