DNA-voorzitter Simons: ‘Documenten gouddeals Newmont en Iamgold niet bij DNA’

President Desi Bouterse gaf zondag in Brokopondo tijdens de beëdiging van Yvonne Pinas als de nieuwe dc wederom te kennen dat de documenten van de gouddeals met Newmont en Iamgold al opgestuurd zijn naar DNA. Eerder had hij op Onafhankelijkheidsdag in Nickerie dit reeds aangegeven. BEP-assembleelid Ronny Asabina vroeg gisteren of dit wel waar is. Het antwoord van DNA-voorzitter Jenny Simons was duidelijk: ‘tot op dit moment is er niets ontvangen over de gouddeals van de president. Althans het is mij niet bekend’, zei ze. Daarbij gaf ze ook diplomatisch aan dat het kan dat de documenten van de deals gestuurd zijn naar DNA, maar dat ze haar nog niet bereikt hebben. ‘President, u moet rekening houden met de ambtelijke vertragingen’, gaf Simons als boodschap mee. ‘Als de president zegt dat de deals klaar zijn, zullen we dat graag ontvangen.’
Diverse DNA-leden, vooral die van de oppositie, kijken reikhalzend uit naar de overeenkomst die de regering Bouterse-Ameerali heeft gesloten met de goudmultinationals Newmont en Iamgold. Ze willen graag het aandeel van Suriname zien in deze deals. Dit, omdat de huidige machthebbers de vorig regering ervan beschuldigde slechte deals te hebben gesloten met Iamgold, te weten 5% Suriname om 95% voor Iamgold. Vooral DNA-lid Andre Misiekaba pleitte voor een 50-50 deal.
Asabina gaf gisteren verder aan dat de president in Brokopondo gezegd zou hebben dat als de samenleving geen gouden Kerst krijgt, DNA daaraan debet is.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!