Geen donormiddelen bouw 2de studentenhuis universiteit

Er zijn geen committering en reservering van middelen voor de bouw van het 2de studentenhuis op de universiteit. Dit zei minister Adelien Wijnerman van Financiën, die inging op vragen van oppositieleden tijdens de begrotingsbehandeling. Leden van het Nieuw Front opperden dat de huidige regering middelen voor dit project zou hebben weggesluisd en overgeheveld naar een andere post. Volgens de bewindsvrouw was Nederland niet bereid die committering te doen, omdat het 1ste studentenhuis nog niet in gebruik genomen is. Het wooncomplex is niet binnen de geplande tijd opgeleverd. Khalied Saboerali, studentenvertegenwoordiger in het universiteitsbestuur, bevestigt dat het tehuis nog niet in gebruik is en dat er nog geen middelen zijn voor de uitbreiding met het 2de  studentenhuis. Het 1ste wooncentrum is naar zijn zeggen wel bouwkundig opgeleverd, maar heeft een aantal technische mankementen. Er zijn additionele middelen (duizenden dollars) nodig om deze mankementen te verhelpen.  De geel gekleurde flat op het universiteitsterrein achter het Natin-complex te Leysweg, telt vijf verdiepingen en 48 woonunits.
‘Het is de bedoeling om één student per unit te huisvesten’, zegt Saboerali.  De studentenvertegenwoordiger begrijpt dat daarmee een gering aantal studenten geholpen kan worden. Daarom was het streven erop gericht om een 2de  studentenflat op te zetten.  De bouw van het 1ste studentenhuis, gefinancierd met donormiddelen, werd  in juli 2009 gestart. Voor de bouw was er een voorlopig contract getekend voor 700.000 euro. In dit bedrag zijn de kosten voor de aanleg van licht- en watervoorziening niet inbegrepen, omdat bij grote gebouwen het ministerie van Openbare Werken die kosten apart aanbesteedt.
Het was aanvankelijk de bedoeling de eerste 48 studenten hun intrek te laten  nemen in het studentenhuis. De additionele middelen zijn volgens Saboerali nodig, daar de goedgekeurde begroting van SRD 80 miljoen per jaar voor de universiteit absoluut onvoldoende is om andere operaties te financieren. Met dit budget kunnen slechts de operationele kosten worden gedekt. Het universiteitsbestuur heeft ten miste 60 % van SRD 60 miljoen nodig om additionele zaken te kunnen financieren.

error: Kopiëren mag niet!