Vergoeding boslanddignitarissen verhoogd met 10%

Op een drukbezochte evaluatiemeeting afgelopen zaterdagmiddag deed minister Stanley Betterson in Moengotapoe enkele belangrijke mededelingen. De vergoedingen van de dignitarissen van de Inheemsen en de Marrons worden verhoogd. De kleding en schoeisel worden herzien. Er komt een badge voor de dorpsfunctionarissen en tools voor een efficiëntere functionering van het dorpsbestuur. Een dorpsadministrateur wordt in het leven geroepen en de markt van Moengo opent haar deuren in februari. Straten van dit bauxietstadje en secundaire wegen rond deze stad worden aangepakt. Er komt een suikerfabriek in Marowijne en een technische school. Een hele lijst van zaken die het ministerie van Regionale Ontwikkeling die in deze resterende regeerperiode wil realiseren.
Op deze drukbezochte evaluatiemeeting waren verder aanwezig de assembleeleden van het district, de districtscommissaris van Marowijne, de waarnemend commissaris en de districtscommissaris van het Paramakaans gebied.  Gezagdragers van de Marrons en de Inheemsen waren in grote getallen aanwezig. De vergoedingen van het traditioneel gezag worden met 10%. Betterson stelde 40% voor, maar dit kon niet door de beugel. De uniformen worden aangepast, zodat ze direct herkenbaar zijn in de Surinaamse gemeenschap. Ook zonder uniform en alleen met een badge zal de dorpsfunctionaris in staat zijn haar invloed aan te wenden betreffende dorpszaken. Om de dorpsadministratie goed en gedocumenteerd te bewaren, is een dorpsadministrateur van groot belang. Deze persoon wordt belast met de algehele administratie van het dorp. Op deze wijze worden alle documenten vastgelegd. De bouw van de markt in Moengo is bijna voltooid en in februari volgend jaar zal het haar deuren openen voor het publiek.
Tijdens de bijzondere bijeenkomst werden enkele kanttekeningen geplaatst door de Inheemsen, zoals de juridische erkenning van de collectieve rechten en de positie van het traditioneel gezag binnen de Surinaamse wetgeving. De Inheemse leiders streven naar een goede verstandhouding tussen de bevolkingsgroepen. A Combinatie-leider Ronnie Brunswijk, voorzitter van Abop en coalitiepartner binnen de regering, verzekerde de aanwezigen dat de brandstofprijs volgend jaar betaalbaar zal zijn. Met de bouw van een technische school is men al geruime tijd bezig. Er is al een plek opengemaakt. Een dorpshoofd kreeg op deze vergadering uiteindelijk zijn beschikking na 20 jaren van kapiteinschap in het dorp. Er zijn dorpen die nog niet beschikken over een elektriciteitsaansluiting en andere nutsvoorzieningen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: