Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard

Een volk heeft een leider nodig zoals schapen een hoeder. Als wij in dit stukje land, waar nog het centraal gezag geldt, waar de interne soevereiniteit nog intact is, zouden filosofen indien we ze in huis hadden, poneren dat dit volk alweer rijp is voor een dictator. Waarom deze stelling. Nou simpel, vanwege het feit dat kapitalisten doen en laten wat ze willen en het arme volk zijn arbeiderssport, zijn volksport hebben ontnomen en we overgelaten zijn aan de grillen van onnozele, ongeschoolde voetbalhaters die absoluut niet door hun harnas in de bovenkamer kunnen krijgen dat voetbal entertainment is. Zij die alle faciliteiten voorhanden hebben en blijkbaar niet eens in staat zijn te googelen om zich te scholen hoe in de beschaafde wereld voetbal wordt geanalyseerd en beleefd. Voetbal analyseren gaat tijdens de zoveelste technologische revolutie gepaard met humor, maar ja blijkbaar is dat essentiële onderdeel van moderne televisie deze gasten bij geboorte ontnomen. Men kent de welbekende en prachtige kleedkamerhumor niet. Al jaren worden we geteisterd door megalomane, zelfingenomen, zelfverklaarde profeten die niet eens een koe aan het lachen kunnen krijgen en steeds maar in de ochtend tegen zichzelf moeten roepen dat ze de beste zijn. Neen, jullie deugen van geen kant. Ineens werd een paar jaar geleden in naam van regulering, voetbal ons ontnomen. Diezelfde mensen die nu gronden afpakken en vet winst op u maken met allerlei producten. Diezelfde kapitalisten vonden het noodzakelijk u, het volk, voetbal te ontnemen. En wat doet U, niets. Zoals gehoorzame kinderen van een dictator, zoals het volk van Kim Jong Un lacht u als het wordt opgedragen en buigt het hoofd als men met een drogreden u komt vertellen dat u geen recht meer hebt op voetbal. Aan de ene kant reguleert men een klein deel en aan de andere kant blijft men lekker de rest jatten; lijkt wel de ordening van de goudsector. In tegenstelling tot die kapitalisten en beunhazen hebben we wel de filosofische boeken ingedoken en we weten ook dat deze kapitalisten zich laten omringen door wannabe kapitalisten die in een gespreid bedje willen neerstrijken en liefs met een zachte landing. Dit land is rijp voor een filosofische dictator, omdat u niet meer in staat bent ‘community based’ te denken en zaken af te dwingen. Zelfs voetbal is ons ontnomen, dan wil ik niet praten over goud, en dat terwijl mijn oom op 93-jarige leeftijd is heengegaan en niets anders wist te doen dan hard werken. Hij was landbouwer tot zijn dood. Er komt een tijd dat aan dit hebberige gȇnante wangedrag van de kapitalisten een halt zal worden toegeroepen; het proletariaat is moe om uitgebuit te worden, vooral moreel. We zijn, dus we bestaan! Wat een tirade van de columnist, zult u denken. Klopt en terecht; zolang ik valide argumenten heb. Steeds komen ze vertellen dat de ‘non haves’ hun moraal hoog moeten houden, want dat hebben ze al die jaren gedaan. Maar diezelfde moraalprekers zie je steeds meer willen; ze willen meer doch hebben al zo veel. Tijd geworden voor een echte revolutie; tijd dat de ‘non haves’ hun deel gaan opeisen. Dit kan niet! Dat hebben die gasten ook men ons zeer geliefde voetbal gedaan. Ze hebben ons Messi ontnomen! We zijn overgeleverd aan de willekeur van dominees en predikers die niet eens hun volgelingen kunnen boeien. Hoe kan je uit het hoofd een wedstrijd Shakhtar Donetsk tegen Juventus laten uitzenden, terwijl de winnaar van de miljoenenbal, Chelsea, het toernooi wordt uitgeknikkerd. Wie stelt de prioriteiten? Hoe kan je op zoiets komen. Juventus heeft voetbal geen dienst bewezen met zijn traditioneel racistische aanhang en met een geschorste coach Antonio Conte die verwikkeld was in een gokschandaal en daarvoor terecht was geschorst. Dan niet te praten over de ultranationalisten uit Donetsk, de pure rechtse hooligans. En dat krijgen we in onze nek geduwd, terwijl voor het eerst sinds de invoering van de Champions League de kampioen exit is. Terwijl Messi de mogelijkheid had nu al een ultra- legende te worden. Het is niet zomaar dat je naam in een zin genoemd kan worden met wereldkampioen en goaltjesdief Gerd Müller. Dat Messi op de bank begon  en de match eindigde in een brillenstand is des keizersbaard. De wereld stond stil toen Messi op een brancard werd afgevoerd met een gezicht waarvan alleen pijn was af te lezen. Dat heet op het puntje van je stoel zitten, billenknijpen. De ware liefhebber zou de tranen niet kunnen bedwingen. Dat alles, die hele romantiek, de tragedie van wat heet het ‘ledertje’ is door willekeur ons ontnomen. In plaats van propagandaprogramma’s waar niemand in geïnteresseerd is, zou de regering wat aan dit ordinaire gedrag moeten doen. Voetbal is en blijft een volkssport. Als de Romeinen doorhadden dat je met sport en spel het uitgezogen volk toch een plezier kan doen, denk ik wel dat de huidige machthebbers dat ook op hun propagandamachine zouden moeten plaatsen. Ook zij moet weten dat vertrouwen van het volk te voet komt maar te paard gaat! [email protected]

error: Kopiëren mag niet!