President Bouterse naar Mercosur-vergadering in Brazilië

President Desi Bouterse zal  vandaag deelnemen aan de staatshoofdenvergadering van de Mercosur-landen in Brazilië. Hij is gisteren vertrokken met een door Brazilië beschikbaar gesteld vliegtuig. Bij de eendaagse top zal  Paraguay niet aanwezig zijn. Dit land werd tijdens de tweedaagse top in juli uit de unie gezet nadat de senaat van dat land president Fernando Lugo had afgezet. Mercosur werd opgericht in 1991. Het doel van de organisatie was om vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen. Mercosur bestaat uit Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela. Bolivia, Chili, Peru, Ecuador en Colombia zijn geassocieerde leden.
Volgens de perschef van het kabinet van de president, Cliff Limburg, wordt de president vandaag terugverwacht. Kort hierna zal hij vertrekken naar Nieuw Guinee.  Gerard Brunings, luchtvaartadviseur van de regering, legt uit dat bij een chartervlucht er geen vluchten worden geannuleerd, ‘omdat dit lang van te voren wordt bekendgemaakt’. ‘Er wordt dan zodanig met een schema gewerkt dat de druk vrijkomt.’ Hij ontkent dat door het charteren van een vlucht, er verschuivingen plaatsvinden in het vliegschema.
Het komt voor dat passagiers op de luchthaven aankomen en dan te horen krijgen dat de vluchten zijn vertraagd. Een goed voorbeeld hiervan was, toen de president naar Cuba ging om de door de storm geteisterde Cubanen en Surinaamse studenten te bezoeken. Toen had de SLM passagiers met als eindbestemming Trinidad & Tobago en Miami niet tijdig op de hoogte gesteld. Zij reden in de vroege morgen onnodig naar de Johan Adolf  Pengel Luchthaven en moesten onverrichter zake naar huis keren. Pas bij de afhandelingsbalie kregen zij te horen dat de vlucht met ruim 6 uren vertraagd was. Toen ze zich voor de tweede keer aanmeldden, bleek dat ze nog eens 5 uren op de luchthaven moesten zitten wachten, omdat het vliegtuig nog niet gearriveerd was.
Brunings zegt dat het wel eens voorkomt dat vluchten worden verschoven, maar dat heeft volgens hem niets te maken met de vluchten van de president. De SLM zit in deze tijd met een overbezetting mede door de uitbreiding van de routes. Hij geeft aan dat de SLM ook andere chartervluchten uitvoert dan alleen voor de overheid. Brunings geeft toe dat het eens kan voorkomen dat passagiers niet tijdig gemeld kunnen worden bij een vertraging. “Er zijn telefoonnummers van de passagiers en dan wordt er wel contact met hen gemaakt. Of mensen proberen dan contact te maken en dat wordt dan zo goed als mogelijk afgehandeld.”
De luchtvaartadviseur legt uit dat wanneer er een technisch probleem is met de kist, een reeks van problemen ontstaat, omdat er dan een vlucht wordt vertraagd. ‘En dat zorgt weer ervoor dat een reeks van vluchten wordt vertraagd en wel tot een periode, waarbij er eigenlijk geen problemen zouden zijn. Het gaat dan steeds weer om veel meer dan 500 mensen die elke keer weer weg moeten.’

error: Kopiëren mag niet!