Exponenten VHP Saramacca zien wel heil in samenwerking met NDP


Exponenten van de VHP in het district Saramacca zien wel heil in de samenwerking met de NDP. Onlangs zou deze mogelijkheid kordaat zijn ontkend door het VHP-assembleelid Mahinder Jogi. ‘Wie is meneer Jogi om te praten namens ons. Hij is maar een assembleelid’, stellen de diverse VHP’ers in dit district, die liever anoniem wensen te blijven. Volgens hen is de VHP straks nergens wanneer ze niet gaat samenwerken met de NDP.
Enkele VHP’ers wijzen er tevens op dat het verstandig zou zijn als Jogi niet te hoog van de toren blaast. ‘Want het was dezelfde voormalige voorzitter van de VHP, meneer Sardjoe, die met de NDP was gaan onderhandelen in het KTPI-centrum aan de Bonistraat.’ Vanuit de zijde van de NDP waren afgevaardigd de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, en oud-president Jules Wijdenbosch. ‘Waarom wilde VHP niet meer samenwerken met de NDP. Omdat Sardjoe de president wilde worden en dat wilde de NDP niet. Daarom is de samenwerking niet doorgegaan.’
Voorop wordt gesteld dat alle mogelijkheden nog open staan voor een eventuele samenwerking met de NDP. ‘Wanneer wij structuren van de VHP een samenwerking willen met de NDP gaat niemand ons kunnen tegenhouden. Als de VHP wil doodbloeden, kan zij aan de zijlijn blijven staan.’ Als vaststaand feit wordt ook aangehaald dat hoewel de VHP jarenlang in het machtscentrum zat, zij het nooit hebben kunnen bewerkstelligen dat Divali tot een nationale vrije dag  werd uitgeroepen. ‘En dat heeft de NDP wel gedaan.’
Echter geven andere bronnen aan dat de NDP, onder leiding van Desi Bouterse, niet in staat is samen te werken met andere partijen. Zij verwijzen naar de uitholling van de ministeries, waarbij noch  Pertjajah Luhur (PL), noch Abop iets te zeggen hebben. ‘Zelfs onze huidige vicepresident is vervallen tot maar een formaliteit. Anders hadden ze die ook niet nodig. Ze waren alleen goed om Bouterse te verkiezen tot president.’ Deze VHP’ers menen dat Ramdien Sardjoe toch gelijk had. Dat Divali bij is gekomen, vinden ze geen gunst maar een verplichting naar de religie toe. ‘Nu wil Bouterse het toch weer intrekken met zijn Commissie Vrije Dagen. Zo zit VHP ook niet iedere keer te zeggen dat zij Phagwa en Ied-Ul-Fitre hebben ingevoerd.’ De VHP’ers melden dat de partij zal blijven bestaan net als in Guyana en Trinidad. Daar geven soortgelijke partijen leiding aan het land en de groei is in die landen te merken.
Asha Gajadien-Bhagwat
 

error: Kopiëren mag niet!