Ontvluchte gedetineerde aangehouden op Flora Ontvluchting niet strafbaar

De gedetineerde Fabian V., die maandagmiddag kans zag te ontvluchten tijdens het verrichten van werkzaamheden buiten de inrichting, is wederom aangehouden door de politie. Hij werd op Flora gesignaleerd en aangehouden. Fabian deed samen met andere gedetineerden bouwwerkzaamheden aan de Coesewijnestraat, ten huize van minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Hij zit vast wegens diefstal en heeft meer dan 2 jaar van zijn straf van 2,5 jaar uitgezeten.
Een penitentiaire ambtenaar (pa) vertelt aan Dagblad Suriname dat Fabian geen extra straf zal krijgen voor de ontvluchting. ‘In de wet is ontvluchting niet strafbaar gesteld, dus kan men kan geen consequenties hieraan verbinden. De wet voorziet daarin niet’, zegt de pa. Echter wil men hierin verandering zien. Men wil dat ontvluchting ook strafbaar wordt gesteld. ‘Tenminste met een extra straf.’
Volgens informatie van Dagblad Suriname waren er twee pa’s belast met het toezicht van de gedetineerden tijdens de werkzaamheden thuis bij de minister. Deze pa’s zijn ter verantwoording opgeroepen door de leiding van de dienst Delinquentenzorg van het ministerie van Justitie en Politie. Als blijkt dat ze enige schuld hebben aan de ontvluchting, zullen er maatregelen tegen hen getroffen worden. In het kader van resocialisatie worden gedetineerden, die in de laatste fase van hun detentie zitten en goed gedrag vertonen, na selectie in de gelegenheid gesteld om werkzaamheden buiten de inrichting te verrichten.
Fabian behoort ook tot een van de gedetineerden met goed gedrag die de laatste maanden van zijn straf uitzit. Hij heeft eerder al werkzaamheden verricht in het gebouw van Justitie en Delinquentenzorg. De penitentiaire ambtenaren zijn verrast door deze handeling van Fabian. Als gevolg hiervan zijn alle werkzaamheden buiten de inrichting voor dit jaar stopgezet. De gedetineerden moeten hun kerst en de jaarwisseling maar in de strafinrichting doorbrengen.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!