Seminar money laundering CBvS

Op 28 en 29 november 2012 werd het seminar “Money Laundering en de Financiering van Terrorisme” georganiseerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), in samenwerking met deskundigen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vertegenwoordigers van diverse instellingen van ons financieel en monetair wezen, waaronder banken, verzekeringsmaatschappijen en geldtransactiekantoren, hebben aan het seminar deelgenomen, dat werd gehouden in het Wyndham Garden Hotel te Paramaribo. Het seminar is onderdeel van het ingezet traject van de CBvS om de noodzakelijke acties en instrumenten aan te dragen waardoor de in Suriname opererende financiële instellingen hun diensten steeds professioneler, efficiënter en veiliger kunnen aanbieden aan de Surinaamse burger. Vermeldenswaard is dat dit seminar tevens een belangrijke basis legt voor de implementatie van de wijziging van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT), die in augustus 2012 door De Nationale Assemblee is aangenomen.
Het centrale thema van het seminar was gebaseerd op de toepassing en naleving van aanbevelingen, die de “Financial Action Task Force (FATF)” heeft uitgevaardigd ter bestrijding van money laundering en de financiering van terrorisme. De FATF is een internationale organisatie, die onder de vlag van de Verenigde Naties in 1989 is opgericht om de opmars van en de voortschrijdende financiële criminaliteit in de wereld te stuiten om zodoende wereldwijd een veilig financieel verkeer te kunnen bewerkstelligen. Hiertoe heeft de FATF reeds in 1990 een 40-tal toepasselijke aanbevelingen uitgevaardigd die  zijn overgenomen door diverse van haar regionale zusterorganisaties, waaronder ook  de “Caribbean Financial Action Task Force” (CFATF) waar Suriname sinds 1998 lid van is.
De 40 aanbevelingen werden verscheidene malen door FATF herzien, terwijl er, als gevolg van de “11-september-gebeurtenissen” in de Verenigde Staten, nog 9 speciale aanbevelingen tegen de financiering van terrorisme door haar werden uitgevaardigd. In februari 2012 vond wederom nadere wijziging van de aanbevelingen plaats waarbij de FATF thans gekomen is tot 40 herziene aanbevelingen betreffende de bestrijding van “money laundering”, financiering van terrorisme en de financiering van proliferatie.
Deze laatste herziening van de FATF-aanbevelingen is de leidraad van het seminar geweest, waarbij door de verschillende nationale en internationale deskundigen inzicht werd verschaft in de diverse  aspecten van de nieuwe aanbevelingen, het  Surinaams  wettelijk kader inzake de bestrijding van money laundering en de financiering van terrorisme en de wijze waarop door de toezichthouder en de diverse financiële instellingen invulling aan deze aanbevelingen kan worden gegeven.   Ruime aandacht werd besteed aan de risicogebaseerde benadering ( zgn. risk based approach) die in deze herziene aanbevelingen centraal staat.
Vermeldenswaard is dat ons land al geruime tijd een sterke aanzet heeft gegeven om zijn wetgevingskader te actualiseren. Het e.e.a. om uitvoering te kunnen geven aan de diverse verplichtingen en uitdagingen, waarmede Suriname geconfronteerd wordt ter waarborging van een gezonde en stabiele financieel-monetaire sector. De aanname van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren (GTK) in oktober 2012, de in augustus 2012 aangenomen wijzigingen van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties en van de Wet Identificatieplicht Dienstverleners, hebben een belangrijke basis gelegd om een veilig en ordelijk wissel- en betalingsverkeer te kunnen bevorderen in Suriname. Dit laatste geldt ook voor  de ‘Wet betreffende  goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de ‘International Convention for the Suppression of the Financing of Terrorism’’ die ook in oktober 2012 door het parlement werd aangenomen. De regering van Suriname heeft tezamen met de monetaire autoriteiten nog  een aantal financiële wetgevingsproducten ter modernisering van onze financiële sector en het toezicht op de financiële sector, in het verschiet. Noemenswaardig zijn onder andere de ontwerpwet Kredietregistratiebureau, een herziene Deviezenwet en de ontwerpwetten Toezicht op de Kapitaalmarkt en Toezicht op Verzekeringsbedrijven. Tevens worden aan de wissel- en overmakingskantoren toepasselijke regels van onder andere bedrijfsvoering, financiële huishouding en rapportages, door de moederbank aangedragen.
Op de 36ste plenaire vergadering van de CFATF, die op 14 en 15 november 2012 op de Britse Maagdeneilanden werd gehouden, is de enorme vooruitgang die Suriname in de afgelopen maanden op het gebied van de bestrijding van money laundering en de financiering van terrorisme geboekt heeft, door de CFATF erkend en is ons land daarvoor gecomplimenteerd. Suriname heeft middels de door hem ondernomen stappen dan ook met succes kunnen voorkomen dat de CFATF tijdens de laatstgenoemde plenaire vergadering aanleiding vond om verdere maatregelen tegen ons land te treffen, waaronder het aanmerken van ons land als non- cooperative country (voorheen aangeduid als blacklisting).
De Centrale Bank van Suriname blikt met tevredenheid op het seminar terug.

error: Kopiëren mag niet!