Chinees medisch kader voor ziekenhuis Wanica

Het zit er dik in dat de Volksrepubliek China niet alleen inkomt met de financiën voor de bouw, maar zich ook garant stelt voor de medische apparatuur en man power voor het ziekenhuis in Wanica. Bronnen beweren dat Suriname gaat voor een ‘China all pakket’ met betrekking tot de bouw en de levering van medisch personeel en de apparatuur. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken voert volgens bronnen de gesprekken in dit kader in de Chinese hoofdstad Peking. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid hierover om commentaar gevraagd,  zegt dat een ‘China all in pakket’ in het geval van het ziekenhuis te Wanica hem niet bekend is. Naar zeggen van de minister vertoeft zijn collega van Buza  in China voor gesprekken over de bouw van het ziekenhuis, waarvoor China eerder financiële steun had toegezegd. Over het aanhuren of aantrekken van medisch personeel is nooit in een eerder stadium gesproken.
Volgens Blokland zou Suriname dit aanbod, als het überhaupt gedaan wordt door China, niet mogen afslaan. Het zou gezien moeten worden als een aanvulling op het grote tekort aan medisch kader. De taal hoeft ook geen barrière te zijn; er zijn immers ook Surinamers die elders in de wereld te werk zijn gesteld.  In ons land zijn er 110 medische specialisten werkzaam, verspreid over 17 verschillende specialismen. De Surinaamse gezondheidszorg heeft volgens een raming van het ministerie van Volksgezondheid een behoefte van ruim 70 medische specialisten. Met het  tekort aan huisartsen stijgt deze behoefte naar boven de 100 medici.
Volgens de WHO-richtlijnen is er op de 1.000 inwoners 1 arts vereist. In Suriname is de verhouding 2.000 op 1 arts. Blokland zegt dat er lokaal altijd gezocht kan worden naar een oplossing voor de invulling van het medisch kader voor het ziekenhuis in Wanica. Het tekort aan kader voor de eerste- en tweedelijnszorg hoeft geen onoverbrugbaar probleem te zijn. De medische specialisten kennen hun verantwoordelijkheid en bewegen zich vrij mobiel tussen de verschillende ziekenhuizen in Paramaribo en naar Nickerie. Die optie staat ook open voor het nog op te zetten streekziekenhuis in Wanica.
Op 12 oktober 2012 onthulde president Desi Bouterse het naambord op de plek waar het ziekenhuis in Wanica zal verrijzen.

error: Kopiëren mag niet!