Inbrekers actief op Jibodhproject

Dit is wat de inbreker achter gelaten heeft in een woning aan de Devikastraat op het Jibodhproject. Vrijdagavond ontdekte R. Bharatsingh dat hij slachtoffer is geworden van een inbraak. De inbreker ging ervandoor met geld, sieraden en mobiele toestellen. Hierdoor is het gezin Bharatsingh ca SRD 6.000 armer geworden. De dief verschafte zich toegang tot de woning, nadat hij shutterglazen had verwijderd.

Nu de vele woninginbraken in Monplaisir achter de rug zijn, zijn inbrekers actief op het Jibodhproject. Haast elke dag wordt er ingebroken in een woning op het project dat gelegen is in de omgeving van de Vijfde Rijweg. Vrijdagavond ontdekte R. Bharatsingh dat hij slachtoffer is geworden van een inbraak. De inbreker ging ervandoor met geld, sieraden en mobiele toestellen. Hierdoor is het gezin Bharatsingh ca SRD 6.000 armer geworden. De dief verschafte zich toegang tot de woning, nadat hij shutterglazen had verwijderd. De ramen en deuren zijn niet voorzien van ijzerwerk. Bharatsingh en gezin zijn de hele dag bezig de eindjes aan elkaar te knopen door een groentestand te draaien. De naaste buren blijven ook niet thuis. De inbrekers plegen hun snode daad overdag, vanwege het ontbreken van bewaking. De hardwerkende groenteman heeft wel overburen aan de Devikastraat West, maar de sociale controle is zoek. Honden heeft hij niet. Die worden binnen de kortste keren vergiftigd.
Vanwege uiteenlopende visies kunnen de buren niet komen tot de instelling van een buurtwacht. De politie surveilleert niet op het project. Bharatsingh is niet te spreken over het optreden van de politie. “De heren hebben slechts mijn naam, adres en telefoonnummer opgenomen. Er is geen proces-verbaal van aangifte opgemaakt door de wetsdienaren. Ik ben bang dat er ergere dingen gaan gebeuren op het project zoals de moord van een bewoner te Weg naar Zee”, zegt Bharatsingh. Hij vermoedt dat slechts één inbreker zijn woning overhoop heeft gehaald: er zijn sporen van één paar schoenen gezien. Indien er geen preventieve maatregelen worden getroffen, vreest hij dat huizen leeggeroofd zullen worden. Ook zijn linkerburen hebben niet lang terug bezoek gehad van inbrekers. Toen werd het alarmsysteem buiten werking gesteld. Met het oog op de bonusuitkering, zullen de inbraken kennelijk een piek bereiken. Buurten zullen eensgezind met elkaar een buurtwacht moeten instellen.
Vanuit de zijde van de regering wordt er weinig gedaan om de regionale vertegenwoordigers te betrekken bij het ontwikkelen en beschermen van de burgers. De initiatieven zullen juist van de DR- en de RR-leden moeten komen. De buurtwacht moet als verlengstuk van de politie helpen de criminaliteit tot aanvaardbare proporties terug te brengen. De meeste buurtwachten bloeden juist dood. Elke keer wanneer er zich ernstige calamiteiten voordoen in de samenleving, wordt de roep naar deze instituten luider. De overheid zal de buurtwachten moeten instellen en monitoren samen met de buurten en regionale volksvertegenwoordigers. De opzet van buurtwachten en training van bavp’ers moeten vanwege de overheid geschieden. Op deze wijze zal er invulling worden gegeven aan de preventieve taak van de politie. Burgers zien het belang van een buurtwacht niet in en zullen blijven klagen dat de politie niet zichtbaar is in hun buurt.
N. Ramjiawan

error: Kopiëren mag niet!