De Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) is zeer verheugd dat Suriname als gastland van de dertigste ACP/EU-vergadering een voortreffelijke prestatie geleverd heeft. Als wij deze vergadering in historisch perspectief plaatsen, mogen wij concluderen dat ons land internationaal een bijzondere doorbraak heeft bewerkstelligd, namelijk de bundeling en sterke eenheid van de ACP-lidlanden. De ironie is dat de aanleiding tot deze bundeling van de voormalige koloniën juist is ontstaan nadat Nederlandse Europarlementariërs dreigden Suriname te boycotten om als gastland op te treden. Het resultaat is het ontstaan van een nieuw (ACP-) machtsblok.
Het feit dat 79 vreemde mogendheden Suriname ondersteund hebben, is heel bijzonder en leerrijk. De basisprincipes voor deze ferme ondersteuning waren respect en solidariteit. “We were not going to abandon one member of our group on account of the view of our European counterparts. That is the essence of ACP solidarity!”(We voelden ons niet genoodzaakt om ter wille van de zienswijze van Europese tegenhangers één van onze partners in de steek te laten. Dat is de essentie van het ACP’s saamhorigheidsgevoel!), aldus Musikari Kombo, president van de ACP-parlementaire bijeenkomst op de officiële openingsdag. Deze uiting van saamhorigheid en solidariteit van de ACP-landen mag gekwalificeerd worden als een politiek hoogtepunt in haar parlementaire geschiedenis .
De uitnodiging van de Surinaamse oppositie en de ACP door de European People’s Party (EPP) in het KKF-gebouw, waarbij specifiek Surinaamse coalitieleden niet werden toegelaten, vindt de USV betreurenswaardig. De EPP behoudt zich het recht voor om partijen uit te nodigen voor een gesprek, maar dan wel op een gepaste manier met behoud van respect voor de leden van ons huis van afgevaardigden (DNA). De EPP kon op een andere locatie en een ander tijdstip alleen de oppositie spreken. Echter het uitsluiten van alleen de coalitie door de EPP vindt de USV discriminatoir en een belediging van ons huis van afgevaardigden en daarmee het volk van de Republiek Suriname. Immers de coalitie bestaat uit volksvertegenwoordigers die op een democratische manier gekozen zijn en een belangrijk deel van ons volk vertegenwoordigt.
In een democratische rechtstaat bestaat de scheiding der machten. De wetgevende macht staat los van de uitvoerende macht en dus los van de president van de Republiek Suriname.
Verdeel en heers is een bekend middel dat sinds oudsher toegepast wordt om macht te verwerven. Dat onder het toeziend oog van onze oppositie hun broeders/collega’s werden uitgesloten voor deelname is onbegrijpelijk. Wat dit betreft, mogen ze lering trekken uit de saamhorigheid en solidariteit welke de ACP-landen hebben getoond om juist ons land te ondersteunen. Te bedenken dat dit voorval zich voordoet één dag na de viering van onze onafhankelijkheid met als hoogtepunt de onthulling van het borstbeeld van een grote nationalist en voorvechter van de verbroederingspolitiek .
Eenheid maakt macht. Terwijl EU-parlementariërs Suriname trachtten te isoleren, staan ze nu tegenover een sterk ACP-machtsblok.
De Wet van Karma zal altijd blijven gelden. Wat gij zaait, zult gij oogsten.
Unie van Surinaamse Vrouwen
Drs. Asha Mungra (voorzitter)