Dino Josafath wint als enige van GMI Autar in simultaanseance


Dino Josafath is de enige uit de 35 dammers geweest die kon winnen van Internationaal Grootmeester Eduard Autar tijdens een damsimultaanseance op Domburg. Op Srefidensidag organiseerde de Jongeren Federatie Wanica (Jofewa) in samenwerking met M and Friends en de Surinaamse Dambond (SDB) een sportdag. Autar nam het op tegen 30 jeugdigen en 5 volwassenen. Hij won 32 partijtjes, speelde remise tegen Johan Sakimin en Lofernus Leonar en verloor van Josafath. Aan deze sportdag namen dammers van Domburg, Accaribo, Meursweg en Livorno deel.
Autar, de enige GMI die Suriname ooit heeft voortgebracht binnen het werelddammen, is inmiddels een samenwerkingsverband aangegaan met de Surinaamse Dambond om het dammen in heel Suriname op een hogere niveau te krijgen door een goede organisatiestructuur neer te zetten. Autar is al jaren bezig om damlessen en trainingen aan jongeren te verzorgen. Kinderen in Brokopondo, Stoelmanseiland en Albina, Nickerie moeten ook de kans krijgen zich te ontwikkelen op damgebied. Er is een plan opgesteld die als basis gaat dienen om dit doel te bereiken. Via schooldammen zullen kinderen in aanraking komen met de damsport, om vervolgens begeleid te worden naar een vereniging. Uiteindelijk moet een 2e Internationale Grootmeester komen van Surinaamse bodem. Voor de financiering van dit project zullen zowel het ministerie van Onderwijs als het ministerie van Sport- en Jeugdzakenb een bijdrage moeten leveren. Een bezoek aan beide ministeries staat op de agenda, waarbij Autar vergezeld zal zijn van de SDB en Jofewa.
Op het onderdeel voetbal werd Meursweg kampioen met 4 punten, bij slagbal was Domburg de kampioen en bij djoel ging de titel naar Livorno. De winnaars krijgen op 5 december hun prijzen uitgereikt.

error: Kopiëren mag niet!