Suriname en Frans-Guyana moeten nauwer samenwerken

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen heeft op maandag 26 november op zijn kantoor ontvangen Patrice Tirolien, Burgemeester van Grand Bourg, Guadeloupe en tevens vicevoorzitter van het Europees Parlement. Tirolien is in Suriname vanwege de ACP EU Conferentie. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zich op het ministerie te orienteren omtrent mogelijke sammenwerking tussen Surinname en de Franse overzeese gebiedsdelen.
Tijdens de ontmoeting werd door zowel de minister als de heer Tirolien geconstateerd dat er enkele barrières zijn die een nauwere sammenwerking in de weg staan. Zo vormen de taal maar ook de onderlinge verbindingen tussen onze landen een probleem. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden met ons buurland Frans Guyana een stuk beter. Ook beschikken beide landen over vrijwel dezelfde natuurlijke hulpbronnen en hebben ze identieke problemen bij de ontwikkeling daarvan. Dit geldt onder meer voor de problemen in de kleinschalige goudmijnbouw en de daarmee gpaard gaande vervuiling.
Minister Hok gaf tijdens de ontmoeting aan dat het helemaal past in het beleid van de regering om nauwere samenwerking aan te gaan met de buurlanden. Hij zou graag zien dat beide landen meer ervaring uitwisselden op verschillende gebieden, waaronder dde mijnbouw, dde energievoorziiening, bescherming van de watervoorraden, maar ook hoe in het algemeen het milieu zoveel als mogelijkk kan worden ontzien.
Als autoriteit in de wereld vn het Franse Overzeese Gebied gaf Patrice Tirolien aan dat hij zich wilde inzetten om de samenwerking tussen de landen, maar met name de samenwrking tussen Suriname en Frans Guyana te verbeteren in de voorgenoemde sectoren.

error: Kopiëren mag niet!