‘Pres zong niet het lied dat boeren wilden horen’

De kleine rijstboeren zijn teleurgesteld. Ze hadden gehoopt dat de president hen tegemoet zou komen. Dat is volgens voorzitter Harrynandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) helaas niet gebeurd. De president heeft wel gezongen, maar jammer genoeg niet het lied dat de boeren wilden horen, zegt Oemraw. De boeren hebben niets gehoord over brandstofsubsidie of andere incentives. De president bracht na zijn toespraak enkele bekende Bollywood songs ten gehore, waarmee hij wel bijval oogstte. Voor de aanvang van de receptie werd formeel en informeel gezegd dat het staatshoofd een boodschap had voor de boeren. Die boodschap zou worden verwerkt in zijn Srefidensi- rede.
De president heeft eigenlijk niks gezegd, zegt Oemraw verder. Dat van het contract met China wisten wij al. De SPBA-topper ziet het als een van de vele beloften van het staatshoofd die nog waargemaakt moeten worden. Volgens Oemraw vergeet de president dat de rijstboeren keihard hun government take betalen. De kosten die de boeren maken om te produceren zijn killing, vooral vanwege de gestegen brandstofprijzen. De boeren hebben keer op keer gevraagd voor brandstofsubsidie als incentive om hen tegemoet te komen. Zij hebben op dit verzoek nooit een antwoord gehad van de regering. ‘We hebben gedurende een maand slechts 800 hectaren weten in te zaaien en dat is bitter weinig’, zegt Oemraw.
De SPBA-topper blijft nog hopen dat de president een goede boodschap zal hebben voor de boeren. Hij heeft wel een vruchtbaar gesprek over de sector kunnen voeren met LVV-minister Hendrik Setrowidjojo, die in verband met de Srefidensi-festiviteiten in het weekend ook aanwezig was in Nickerie. De SPBA heeft de bewindsman wat voorstellen doen toekomen voor het opkrikken van de sector.

error: Kopiëren mag niet!