Saramacca geteisterd door watertekort

Enkele bewoners en parlementariër Mahinder Jogi hebben bij de krant melding gemaakt van een waternood in Saramacca. Vele bewoonde gebieden in het district hebben te kampen met een watertekort als gevolg van de droogte. Jogi zegt dat hij al geruime tijd in contact probeert te komen met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, om het probleem te melden, echter krijgt hij de minister niet aan de lijn. De laatste keer dat de wagens van de dienst Watervoorziening langs zouden zijn gekomen, moet drie weken terug zijn geweest. ‘Bewoners van Jarikaba, Wayambo, Chandisawweg en Damboengtong hebben geen water’, aldus Jogi die de situatie alarmerend noemt. De parlementariër zegt dat elk waterleidingproject dat door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen gestart was, al een hele tijd zijn gestopt.
‘De buizen die moesten worden aangelegd door het ministerie van Openbare Werken zijn gedeeltelijk aangelegd.’ Jogi zegt dat het gebied overgenomen is door de Surinaamse Waterleidingmaatschappij, echter acht hij het bedrijf niet in staat om het waterprobleem in het district te verhelpen. ‘We zien dat president Desire Bouterse wel een vlucht chartert naar Cuba en voeding en water meeneemt voor de bevolking daar, maar zijn eigen volk kan hier niet aan water komen. Je ziet duidelijk dat de prioriteiten verkeerd zijn gerangschikt.’
De VHP’er zegt dat zelfs de gebieden die zich nog konden redden met rivierwater, in problemen zijn. Het zeewater is tot ver het land binnengedrongen. ‘We zijn waterland nummer 17, maar het volk heeft geen water’, zegt Jogi spottend. Door de steeds toenemende bedrijvigheid in het district wordt de schaarste aan water alsmaar groter. Jogi zegt dat steeds meer gezinnen zich gaan vestigen in het district en steeds meer woningen bijkomen in de gebieden. ‘Daarom moet de regering inspelen op de situatie.’
In een reactie zegt het afdelingshoofd van de dienst Watervoorziening, Marlon Oosterling, dat hij niet op de hoogte is van het probleem op Saramacca. ‘Mij heeft geen enkele klacht bereikt. Wij zijn wel bezig alle probleemgebieden in kaart te brengen, maar op dit ogenblik ben ik niet op de hoogte van een waterschaarste op Saramacca.’ Jogi vraagt zich af hoe het komt dat Watervoorziening niet op de hoogte is van het probleem, terwijl de mensen van Saramacca al wekenlang het ministerie overspoelen met klachten over de waterschaarste. De parlementariër ziet als duurzame oplossing dat Staatsolie bronnen boort op Saramacca zelf. Voor nu wil hij dat de dienst Watervoorziening de bewoners op Saramacca helpt met water uit Leidingen, omdat dit gebied wel kan voorzien aan de behoefte.

error: Kopiëren mag niet!