WHO lanceert tienjarenplan voor verkeersveiligheid

Elk jaar komen er wereldwijd ruim 1.3 miljoen mensen om door verkeersongevallen. Dat komt neer op meer dan 3.000 verkeersdoden per dag. De meeste hiervan zitten niet in een auto. Bijna 90% van de verkeersdoden in de wereld komt voor in ontwikkelingslanden. Als de trend zich zo voortzet, zullen verkeersongevallen de vijfde grootste doodsoorzaak worden in de wereld, met zo’n 2.4 miljoen doden per jaar. Dit zal het resultaat zijn van het toenemende aantal motorrijtuigen op de weg zonder een gedegen verkeersveiligheidsplan en uitbreiding van het wegennet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere gezondheidsinstanties van de Verenigde Naties hebben een tienjarenplan in elkaar gezet, met de bedoeling het aantal verkeersdoden terug te brengen. Het plan loopt van 2011 tot en met 2020. Men denkt dat het probleem alleen met een lange termijnplanning aangepakt kan worden. Het ligt in de bedoeling dat lidlanden van de WHO de directieven van het tienjarenplan zullen gaan implementeren in hun nationale aanpak.
De WHO heeft haar plan gebaseerd op 5 pijlers. Deze moeten dan geïmplementeerd worden in de nationale plannen. De vijf pijlers zijn verkeersveiligheidmanagement, veiligere wegen, veiligere voertuigen, veiligere weggebruikers en de reactie na een aanrijding.

error: Kopiëren mag niet!