Kapitein Anesta Jagendorst in functie

Anesta Jagendorst werd gisteren op traditionele wijze geïnstalleerd tot kapitein van het Inheemse dorp Bigi Poika in Para.  Jagendorst is in september gekozen tot kapitein van het dorp. Ramses Kajoeramari, vertegenwoordiger van de Vereniging Inheemse Dorpen in Suriname (VIDS), leidde de traditionele plechtigheden en installeerde de nieuwe kapitein in haar functie. Bij deze installatie verklaarde parlementslid Lesley Artist, dat alle Inheemse dorpen een versnelde ontwikkelingsaanpak krijgen van de regering. Artist deed uit de doeken dat de regering een presidentiële commissie heeft geïnstalleerd, die tot taak heeft om op versnelde wijze alle problemen in de Inheemse gebieden/dorpen te signaleren en die op korte termijn op te lossen. ‘De commissie staat onder leiding van Kim van Siechem. De commissie is begonnen met het voeren van gesprekken met Inheemse kapiteins  en de granman van Kuamalasamatu. Para is zo goed als afgerond”, zegt Artist.
Kajoeramari riep de bevolking op om het nieuwe bestuur volledig te ondersteunen en deed een beroep op de kapitein en haar basia’s om Bigi Poika uit haar achtergestelde positie te halen. “Het oplossen van een traditioneel geestelijk probleem behoort tot de eerste aanpak van het bestuur”, zegt Kajoeramari”. Dit probleem is ontstaan ten tijde van de binnenlandse oorlog ‘met aanroeping van heilige geestelijkheden en andere traditionele bezweringen’.  Kajoeramari benadrukt dat dit probleem mogelijk remmend werkt op de ontwikkeling van het dorp. Kapitein Jagendorst erkent dit probleem en belooft al in januari hieraan te zullen werken.
Districtcommissaris Jerry Miranda beloofde in het nieuwe jaar zwaar te trekken aan de ontwikkeling van Bigi Poika. Het asfalteren van de weg naar Bigi Poika, het aansluiten van Bigi Poika op het landelijke elektrificatienetwerk en een permanente voorziening van waterleiding behoort volgens Miranda tot de eerste beleidsmaatregelen die vanuit de regering uitgevoerd zullen worden in het dorp. Miranda beloofde ook de ondersteuning van de locale overheid bij de aanpak van het traditionele probleem.

error: Kopiëren mag niet!