Bouterse geeft misleidende informatie over goudsector

President Desi Bouterse heeft gisteren tijdens de voortzetting van de algemene politieke beschouwingen in de DNA misleidende antwoorden gegeven over de goudsector. Dat zegt parlementariër Ronny Asabina, die vanaf het begin van de vergadering hemelsbreed van mening verschilde met de president over de ordening van de goudsector. De president haalde vanaf het begin van zijn spreekbeurt aan dat de ordening wel volgens de regels geschiedt, terwijl Asabina erop bleef hameren dat de president verkeerd is ingelicht.  ‘De ordening van de goudsector is een excuus van een groepje elite om zichzelf te verrijken. De president houdt informatie achter.’ Asabina zegt dat deze groep alles op alles zet om ten koste van anderen voordelen te halen uit de mijnbouwsector.
Bouterse zelf zegt dat hij weigert te geloven dat het verdienen in de goudsector ten koste van anderen gaat. ‘De ordening is noodzakelijk en we hebben alles op alles gezet om dit succesvol te doen.’ Volgens de president durfde niemand tot twee jaren terug de goudsector te ordenen. Hij zegt dat de ordening noodzakelijk is, zodat de staat op een rechtmatige wijze kan verdienen uit zowel de kleinschalige goudwinning als de grootschalige. De verdiensten kunnen weer geïnvesteerd worden in de sociale programma’s van de regering. Volgens Bouterse heeft deze regering het wel gedurfd te doen en houdt de Commissie Ordening Goudsector zich wel aan de regels. Hij zegt dat de vele verdrijvingen van gouddelvers uit gebieden met afstemming van hun geschiedt, een bewering die wordt tegengesproken door Asbina. Volgens Asabina worden vele gouddelvers brodeloos gemaakt, terwijl anderen weer ingezet worden voor hetzelfde werk.
Bouterse vindt het belangrijk dat de 1 miljard dollar investeringen van New Mont en Iamgold niet de mist ingaan. Terwijl de president ook beweert dat er wel rekening wordt gehouden met de milieuaspecten bij de goudwinning, zegt Asabina dat hij bang is dat de schade als gevolg van de kleinschalige goudwinning groter is dan de inkomsten zelf. Asabina vindt dat de ordening van de goudsector integraal moet worden aangepakt, waarbij er rekening moet worden gehouden met de milieu- en gezondheidsaspecten.

error: Kopiëren mag niet!