Carl Breeveld: ‘President, is anti-corruptiebeleid een miskraam?’

Carl Breeveld van de eenmansfractie DOE heeft tijdens de algemene politieke beschouwingen het aangekondigde anti-corruptiebeleid van president Bouterse aan de kaak gesteld. ‘In de jaarrede heb ik niets vernomen over het noodzakelijk in te zetten anti-corruptiebeleid. Meneer de president, is het een doodlopende weg geworden? Of moeten we spreken van een miskraam’, vroeg Breeveld.
De DOE-parlementariër is een sterke voorstander van een anti-corruptiebeleid en –wet. Hij heeft 7.000 handtekeningen verzameld om een petitie daartoe te ondersteunen. De gevraagde wetgeving is nog steeds niet gekomen. Breeveld vindt dat met wetgeving het gesjoemel en de fraude door politici aan banden gelegd moet worden.
‘Suriname heeft zich in 1996 verbonden aan het Inter-Amerikaanse verdrag tegen corruptie. In 2002 werd het ontwerp door de regering naar De Nationale Assemblee gezonden. Na het vooronderzoek werd het in 2008 in slechts één ronde (normaal drie ronden) in behandeling genomen. De huidige regering heeft de ontwerpwet twee jaar geleden terug genomen met de bedoeling aanpassingen te plegen. De ontwerpwet is nog steeds niet bij De Nationale Assemblee terug’, zei Breeveld. ‘Volgens de lijst van Transparency International staat Suriname sinds 2011 op de 100ste plaats onder 183 landen. Op een schaal van 1-10 krijgt Suriname het cijfer 3. Dat is zeer slecht. Dit geeft geen positief beeld van ons land. De eer en de trots van de natie worden hierdoor geschaad. Investeerders zullen hierdoor negatief beïnvloed worden en ook de toeristenindustrie zal hiervan schade ondervinden.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!