MN Food Impex presenteert resultaten Global GAP onderzoeks- en begeleidingsproject

De resultaten van het onderzoeks- en begeleidingsproject voor het implementeren van de basisprincipes van Global Good Agricultural Practices (Global G.A.P) zijn vandaag gepresenteerd door MN Food Impex. Dit bedrijf is het tweede bedrijf in de reeks van drie die deelnemen aan het project. Het droge seizoen heeft een grote rol gespeeld bij het planten en de oogst van Soporopo. Desondanks heeft het bedrijf getracht de Global G.A.P toe te passen. De Soporopo planten zijn goed opgekomen, hadden weining last van insecten en is er zo min mogelijk gebruik gemaakt van pesticiden. Om tot betere productie te komen volgens de Global G.A.P vereisten zal het bedrijf in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) werken aan onder andere het trainen van het bewustwordingsproces bij het personeel, de veiligheid en het nauwkeuriger registreren van het plant-tot-oogst proces. Gopex International is het eerste bedrijf dat haar onderzoeksresultaten voor het gewas Boulanger in augustus presenteerde.
Gelet op de exportintensiteit is gekozen voor het uitvoeren van dit project voor de cultuurgewassen Boulanger, Oker en Soporopo. Met het inzetten van dit project wordt enerzijds de producent ter plekke handvaten geboden in de eventuele verbetering van het productieproces en de productieomgeving. Anderzijds biedt dit project het ministerie van LVV direct informatie om de technische vaardigheden in de productieprocessen van landbouwproducenten gericht te verstrekken. Sinds mei 2012 zijn daadwerkelijke veldproefactiviteiten binnen dit project van start gegaan. Van het toegepaste systeem dat is een vergelijking gemaakt tussen het productiesysteem van de producent en het productiesysteem volgens de ontwikkelde richtlijnen van het ministerie, met medeneming van de basisprincipes van de Global G.A.P.
De veldproefactiviteiten zijn als volgt uitgevoerd:
1. Veldproef Boulanger – Gopex International
2. Veldproef Oker – MS Ibrahim
3. Veldproef Soporopo – MN Food Impex
Het ministerie van LVV is reeds geruime tijd bezig om verder vorm te geven om haar controle- en monitoringssystemen ter waarborging van met name voedselveilige productie. Dit zal steeds belangrijker worden voor de internationale agrarische handel om aan te tonen dat Surinaamse voedselveiligheidssystemen conform de internationale vereisten functioneren. Toepassing van de aangeleerde technieken van duurzame landbouw in lijn met de moderne vereisten, geeft producenten een betere armslag om een positieve beoordeling te krijgen voor hun productiesysteem bij de keuring van productieprocessen. Het onderzoek is in de eerste instantie gericht op het verschaffen van kennis en vaardigheden aan de producent van productietechnieken ter facilitering van duurzaam agrarisch produceren voor de bestending van de nationale voedselzekerheid en het behouden en uitbreiden van exportmarkten voor Surinaamse landbouwgewassen.

error: Kopiëren mag niet!