Kinderen maken ‘struikelblokjes’ bij Villa Zapakara

Kunstenaar George Struikelblok houdt aanstaande zaterdag een open atelier in kindermuseum Villa Zapakara. Daar wil hij de hele middag kinderen laten meewerken aan de totstandkoming van een groot kunstwerk dat in zijn geheel zal bestaan uit ongeveer duizend zogenoemde ‘struikelblokjes’. ‘De kracht van de blokjes’ is het motto van het jongste kunstproject van Struikelblok dat speciaal is ten behoeve van kinderen in opvanghuizen. Hij heeft inmiddels  in diverse opvanghuizen gewerkt in zowel stad als district. Ook op kinderfeestjes en op verschillende andere locaties hebben kinderen gewerkt voor de kinderen in opvanghuizen. Tijdens het werk leert Struikelblok de kinderen hoe ze met verf moeten omgaan en brengt hij ze ook een paar teken- en schildertechnieken bij.
Houten blokjes van 15 bij 15 centimeter vormen de basis voor de kunstwerkjes. Die worden door kinderen geprepareerd, geschuurd, bewerkt en beschilderd. De kinderen mogen hun creatie na afloop niet mee naar huis nemen. In plaats daarvan verwerkt Struikelblok de blokjes stuk voor stuk in een nieuwe installatie die op 20 november aanstaande wordt gepresenteerd in de Kunsthal in Paramaribo. Tijdens de expositie worden de struikelblokjes apart verkocht in aanwezigheid van kinderen. De opbrengst komt vervolgens ten goede aan kindertehuizen verspreid over het land. Struikelblok is als kunstenaar verbonden aan de Nola Hatterman Art Academy en hoopt met dit project zoveel mogelijk kinderen te bereiken: ‘Ik denk dat je door middel van kunst kinderen geloof in eigen kunnen kunt bijbrengen. Het is fantastisch om een vonk over te brengen en kinderen zelf iets moois te laten maken. Een persoonlijk kunstwerk, iets waar ze trots op kunnen zijn.’ Struikelblok werkt graag met kinderen. Dat voert terug naar zijn eigen jeugd waarin hij het niet altijd even gemakkelijk heeft gehad. Eerder maakte hij samen met tientallen kinderen een installatie van honderden kleine spiegeltjes. Op het glas had elk kind een persoonlijke boodschap geschreven, geschilderd of getekend. Villa Zapakara werkt op haar beurt graag samen met kunstenaars om kinderen te inspireren en hun creativiteit te stimuleren. Begin vorige maand stelde het kindermuseum ruimte en materialen beschikbaar voor verschillende workshops waarbij kunstenaars groepen kinderen onder hun hoede namen. In het kader van dit Art Camp Switi Rauw-project is de binnenstad opgevrolijkt met een kunstwerk.

error: Kopiëren mag niet!