Concert ‘Shreya Ghoshal’ groot success in Guyana

De zeer populaire Bollywood zangeres ‘Shreya Ghoshal’ heeft op zondag 14 oktober een dynamisch concert verzorgd in het Cricket Stadion van Georgetown Guyana, waar ruim 14.000 fans hebben kunnen genieten van de zangeres van wereld formaat, samen met haar 8 muzikanten en 8 geweldige dansers uit India. De President van Guyana Donald Ramoutar en oud president Bharat Jagdeo waren aanwezig op deze avond. Ook Suriname was goed vertegenwoordigd door een delegatie van pakweg 50 man, waaronder heel wat bekenden.
Volgens Dinesh Malhoe, die was ingehuurd door de organisatie ‘Guyana Dharmic Sabha’, om het geluid te verzorgen op deze avond, is wederom bewezen dat Guyana, dankzij ondersteuning van hun regering en het bedrijfsleven, in de lift zit wat betreft het organiseren van grote Internationale shows. Het Cricketstadion en het immens groot podium, welke onder beheer van de Regering vallen, waren geheel gratis afgestaan door de President en sponsoren. Sponsoren, waaronder Digicel Guyana was ingekomen met ruim $ 25.000,-. Volgens Dr. Vindhya Persaud van The Guyana Dharmic Sabha, zou het niet mogelijk zijn zonder ondersteuning van de President van Guyana en de grote sponsors zoiets te organiseren in Guyana. Volgens haar informatie hebben ruim 500 mensen uit Suriname kaarten via haar organisatie besteld en opgehaald. De meeste mensen zijn met eigen vervoer richting Georgetown gereden en Blue Wings heeft met een volle Twinotter een charter uitgevoerd op zondagmiddag naar Guyana. Enkele anderen hadden gebruik gemaakt van de lijndiensten van de SLM en Gumair naar Guyana.
Dinesh Malhoe zegt dat er wel degelijk Vermakelijkheids Belasting oftewel ‘Entertainment Tax’ van 15 % wordt geheven in Guyana op de toegangskaarten. Dit gebeurt echter wel onder zeer soepele voorwaarden. Elke ingang krijgt een gesloten bus en een ambtenaar van de Belastingdienst. De afgescheurde kaarten worden in de gesloten bussen gedeponeerd en de bussen worden na de show meegenomen door ambtenaren van de belastingen. Vervolgens is de organisator verplicht zich binnen een week aan te melden op het belastingkantoor waar de bussen in bijzijn van de organisator worden leeggehaald en de kaarten stuk voor stuk worden geteld, per rang. Op alle betaalde kaarten wordt 15% VB betaald en heeft de organisatie recht op 5% uitnodigingskaarten op het totale aantal verkochte kaarten. Dus zijn er bijvoorbeeld 10.000 kaarten verkocht, dan heeft de organisatie recht op 500 vrije kaarten. Alles boven de 500 invitaties worden verrekend met 15% tax, berekend over het laagst geldende toegangstarief.
Dit systeem is zeer showvriendelijk, waarbij de organisator geen strop om de nek wordt gebonden om vooraf alle VB te voldoen, maar dat je pront na de show afrekent voor de verkochte kaarten. Voor organisaties die laat zijn met het betalen of niet komen opdagen worden strafmaatregelen getroffen door de belastingdienst, zoals het niet verlenen van een vergunning voor een eerstvolgende show, in ieder geval niet zolang de oude rekening nog open staat.
De Surinaamse overheid zal, om showbizz-vriendelijk te werk te gaan en om een extra stimulans te geven aan de organisatoren, wel moeten overgaan om de hoogte van de betaling van de VB aan te passen en soortgelijke vriendelijke maatregelen te treffen, zodat de Surinaamse showbizz weer tot bloei kan komen. Als de regering dat niet doet, zal deze branche doodbloeden en wordt niet alleen de organisator de dupe hiervan, maar ook de VB inkomsten van de regering zullen komen weg te vallen. De organisaties die zoveel VB vooruit moeten betalen kunnen dat geld beter besteden aan promo- en overige activiteiten, waardoor de kans groot is meer kaarten te verkopen. Voor de meeste organisatoren is het geen makkelijke klus om zoveel geld, dagen voor de show, bijeen te sprokkelen. Het geld zit dan onnodig vast, terwijl het praktisch benut kan worden. Aan de Minister van Financiën een dringend verzoek om dit VB fenomeen nader onder het vergrootglas te plaatsen. Zolang er geen verandering komt, zullen wij, show liefhebbers, eraan moeten wennen om in het vervolg de grote shows in Guyana of Trinidad of op Curaçao te bezoeken.

Dinesh Malhoe
Ra – Ni Entertainment

error: Kopiëren mag niet!