Drietal aangevallen door Braziliaanse bijeen

Drie personen zijn zaterdagmiddag door een zwerm Braziliaanse bijen aangevallen toen zij bezig waren op een landbouwgrond. Het drama deed zich voor in het district Saramacca ter hoogte van km. 23.5 van de Oostwestverbinding. Een van de slachtoffers, Vinod Jhakry, zei in gesprek met Dagblad Suriname dat hij samen met zijn vader op de landbouwgrond was om aanwijzingen te geven aan de operator van een graafmachine. De machine was bezig een dam aan te leggen die begroeid was met struiken. Op een gegeven moment stormden de agressieve bijen af op het drietal. De operator kreeg er zes steken en maakte zijn cabine gauw dicht. Vinod rende over een korte afstand en sprong in een goot die nog water had. Hij bedekte zijn lichaam met blubber, terwijl zijn vader zich schuilhield in het struikgewas. De vader is een roker en heeft altijd een aansteker bij zich. Hiermee stak hij het struikgewas in brand en was hij bevrijd van de bijen.
De operator reed beide mannen tegemoet en pikte hen mee naar een veilige omgeving. Vinod heeft meer dan driehonderd angels uit zijn lichaam laten verwijderen. Van andere landbouwers kreeg Vinod een speciale drank om in te nemen, waardoor zijn lichaam geen bulten kreeg. Vader en zoon werden met de meeste spoed naar de Spoedeisende Hulp van het AZP vervoerd. Beiden werden goed opgevangen door het dienstdoende personeel. Zij maken het thans goed. Gisteren belde Vinod met de krant om mede te delen dat hij ontslagen is en vandaag wederom naar zijn landbouwperceel gaat en wel voorbereid.
Dagblad Suriname doet een beroep op mensen die het Wayambogebied en verder aandoen als hengelaars om extra voorzichtig te zijn in deze droge tijd. Wanneer een zwerm voorbij trekt, moet men zich rustig houden. De auto moet niet ver van het visgat geparkeerd staan. Meestal worden de portieren niet op slot gedaan. Dagblad Suriname verneemt van het ontheven hoofd van de Arbeidsinspectie, mr. Samie Ramjiawan, dat het verboden is te werken met machines zonder een cabine. Anders moet er gebruik worden gemaakt van een klamboe. “Zowel in stad als district moeten operators voorzichtig zijn. De Braziliaanse bijen komen ook voor in graftombes en autokarkassen. De operator moet maatregelen treffen voor hij begint met zijn werkzaamheden.
Een bulldozeroperator heeft niet lang terug het leven gelaten te Canawapibo in het district Commewijne. Zijn cabine was open en hij had geen klamboe bij zich. De operator werd aangevallen door Braziliaanse bijen en daarna overreden door zijn eigen bulldozer. Dit bedrijfsongeval was een eyeopener voor velen. De afdeling Veiligheidsinspectie let ook op dit soort zaken. Ramjiawan ging zelf met zijn team op het veld om te letten op veilige werkomstandigheden van werknemers. “In Nickerie vooral moeten tractoren voorzien zijn van een cabine. In het verleden zijn veel operators verpletterd door een omgekantelde tractor. De rijstvelden zijn open en de kans is klein om aangevallen te worden door Braziliaanse bijen”, zegt Ramjiawan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: